Experti o alternativách k ruskému plynu

23.01.2009
čtk

Diverzifikace zdrojů a větší propojení energetických sítí. Podle expertů jediná možnost jak zabránit opakování výpadku plynu do Evropy a hlavní úkoly pro evropskou energetiku v příštích letech.

Podle Jamese Sherra z institutu Chatham House musí EU opustit fikci, že je možné oddělit otázku plynu od vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem. Zatímco Moskva potřebuje bezpečný systém dodávek plynu, tedy de facto kontrolu nad plynovodem, pro Ukrajinu je plynovod jedinou pákou vůči Rusku, kterému se nelíbí nezávislost a suverenita Ukrajiny, řekl Sherr.

Evropská unie musí vytvořit integrovaný evropský trh s plynem a propojit členské země, aby jim bylo možné pomoci. Je také zapotřebí postavit víc úložišť pro plyn, uvedla Katinka Baryschová z londýnského Střediska pro evropskou reformu (CER).

Cestou k omezení závislosti na plynu je podle ní prosazování obnovitelných zdrojů energie, rozšiřování jaderné energetiky a šetření energií. Kromě toho by EU měla důrazně usilovat o diverzifikaci zdrojů plynu a nebýt závislá jen na plynovodu přes Ukrajinu. Jednou možností je plynovod Nabucco, který by měl přivádět plyn z oblasti Kaspického moře, další stavba nových terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG) dopravovaný tankery.

Je plynovod Nabucco řešení?

O osudu plynovodu Nabucco budou příští pondělí v Budapešti jednat zástupci vlád zainteresovaných zemí, Evropské komise a bank. Podle ředitele projektu Reinharda Mitscheka je financování projektu zajištěno. Stavba má přijít na osm miliard eur. Mitschek ale upozornil, že úplná nezávislost na ruském plynu je nedosažitelná. Zatímco Evropa z Ruska dováží 150 miliard kubíků plynu ročně, Nabucco bude zprvu dodávat 31 miliard kubických metrů ročně z Ázerbájdžánu.

Polský expert na energetiku Andrzej Szcześniak je k Nabuccu spíše skeptický. Projekt není příliš reálný, protože po cestě je tolik překážek, konfliktů, vystupují tu vlivy ruské, že tento směr je jen málo perspektivní z hlediska diverzifikace zdrojů suroviny, řekl Szcześniak. Jižní koridor počítá s plynem z Ázerbájdžánu, Íránu, Turkmenistánu a Iráku. Nabucco se vyhýbá jak ruskému, tak ukrajinskému území, jeho velká část má vést přes Turecko.

Zkapalněný zemní plyn

Vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška vidí možnou alternativu dodávek zemního plynu do Česka a Evropy ve zkapalněném zemním plynu. Pokud by bylo dost terminálů, plyn by bylo možné dovážet ze zemí jako je Trinidad, Katar nebo Alžírsko, čímž by se snížila závislost na ruské surovině. Česko by podle Bartušky měly zajímat hlavně projekty na severozápadě Německa, v Polsku, Itálii a Chorvatsku.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že LNG bude v roce 2015 pokrývat téměř čtvrtinu poptávky po plynu v členských zemích. V současnosti kryje zhruba deset procent dodávek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek