Německo a EK nevyřešily spor o Volkswagen

23.01.2009
čtk

Poslední pokus mezi Německem a Evropskou komisí dohodnout se na změnách zákona, který chrání největší evropskou automobilku Volkswagen před převzetím, selhal. Uvedl to německý ministr spravedlnosti.

Evropská komise zahájila v červnu s Německem takzvanou proceduru pro porušení unijního práva, která může skončit u soudu. Podle loňského závěru Evropského soudního dvora brání zákon volnému pohybu kapitálu, a porušuje tak pravidla Evropské unie.

Německo tlaku Komise částečně vyhovělo a zákon pozměnilo. Sporný bod bránící převzetí automobilky tam však ponechalo, napsala agentura Reuters. Hlavním problémem zákona je podmínka, která požaduje pro schválení velkých strategických rozhodnutí v automobilce více než 80procentní většinu. To zaručuje spolkové zemi Dolní Sasko, která ve Volkswagenu vlastní více než 20 procent, právo veta při důležitých rozhodnutích v koncernu.

Hlavním vlastníkem největšího výrobce automobilů v Evropě je v současnosti výrobce sportovních vozů Porsche. Jeho cílem je ve VW postupně získat více než padesátiprocentní podíl. Kvůli ochrannému zákonu se soudila již i automobilka Porsche. Hannoverský soud se však v listopadu postavil za stanovy Volkswagenu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek