EU změní postoj k Hamasu, pokud se vzdá násilí

26.01.2009
čtk

Dokud se Hamas nevzdá násilí, nemůže být při jednáních partnerem Evropské unie. Po nedělním večerním setkání s představiteli arabských států v Bruselu to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. EU i Spojené státy považují Hamas, který ovládá pásmo Gazy, za teroristickou organizaci.

Jednání o řešení krize na Blízkém východě a organizaci humanitární pomoci pro Gazu svolalo české předsednictví. Schůzka se zástupci Jordánska, Egypta, Turecka a palestinské samosprávy navázala na středeční setkání s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Téma Gazy bude na stole také v pondělí, na společném setkání ministrů zahraničí v Bruselu. Ministři proberou zprávu tří českých humanitárních expertů, kteří popíšou podmínky panující v pásmu. Palestinci uvádějí, že se škody v pásmu Gazy pohybují kolem dvou miliard dolarů.

Podle předběžných zpráv se dárcovská konference uskuteční na konci února. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt naznačil, že konference by neměla být ryze dárcovská, ale měla by se uskutečnit za podpory OSN, Evropské unie a Norska.

Křehké příměří mezi Izraelem a Hamasem příští příští týden přiletí do oblasti podpořit také zvláštní vyslanec USA pro Blízký východ George Mitchell. Nový prezident Barack Obama přislíbil, že se pokusí spolupracovat na vyřešení arabsko-izraelského konfliktu.

Pašování zbraní do Gazy

Hlavním problémem, který musí diplomaté vyřešit je pašování zbraní do Gazy. Podzemními tunely se podle Izraele do Gazy dostávaly rakety, kterými Hamas ostřeloval jižní Izrael. Zničení tunelů bylo hlavním cílem 22 dní trvajících bojových operací Izraele v pásmu Gazy. Podle egyptského ministra zahraničí Ahmada Abúl Ghajta se zbraně nepašují přes egyptsko-palestinskou hranici, ale po moři.

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová prohlásila, že Izrael si vyhrazuje právo proti tunelům znovu zasáhnout. Izrael ale v pátek zároveň souhlasil s výrazným posílením egyptských jednotek na hranicích s pásmem Gazy. Mírová smlouva mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979 počítá s tím, že čtrnáctikilometrovou hranici bude střežit 750 mužů. Izrael souhlasí s posílením pohraničních jednotkek o 750 až 1500 lidí. Podle svědků již nyní hranici střeží 1200 Egypťanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek