Europoslanci budou k veřejnosti otevřenější

26.01.2009
Euractiv

Detaily ohledně docházky poslanců Evropského parlamentu na plenární zasedání nebo jednání jednotlivých výborů by měly být co nejdříve zveřejněny na webu. To znamená první významný krok k větší otevřenosti evropských institucí od schválení nových pravidel pro transparentnost.

Přístup k informacím o činnosti tří ústředních evropských institucí – Komise, Parlamentu a Rady je považován za jedno ze základních práv každého obyvatele Unie. Zveřejnění dokumentů těchto subjektů stojí ve středu debaty o otevřenosti a transparentnosti institucí EU.

Čtrnáctého ledna tohoto roku schválil Parlament zprávu od italského europoslance Marco Cappata, v níž vyzývá Evropské instituce ke zlepšení přístupu veřejnosti ke zmíněným dokumentům a varuje, že „přístup k informacím o unijních institucích zůstává pro běžného občana velkou překážkou.

V prosinci 2008 došlo, kvůli nedostatku financí a technického vybavení, k uzavření webových stránek provozovaných rumunským Institute for Public Policies, které se zaměřovaly právě na monitoring aktivit všech 785 europoslanců.

Kancelář Evropského parlamentu minulý týden přijala výzvu Marco Cappata a odsouhlasila zveřejňování všech dat o účasti europoslanců na plenárních jednáních i zasedáních jednotlivých výborů na webových stránkách EP. Parlament se tak snaží vyhovět vlastnímu usnesení schválenému 14. ledna, které k tomuto kroku nabádalo.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Diana Wallis – odpovědná za otázky transparentnosti – uvedla, že „informace o prezenci jednotlivých poslanců na všech zasedáních pléna nebo výborů budou v ucelené formě zveřejněny na stránkách EP ještě před červnovými volbami.

Europoslanec Cappato uvítal přijetí jeho návrhu a poznamenal, že podobné snahy o zpřístupnění tohoto typu záznamů byly vždy v minulosti odmítnuty. Cappato doufá v „novou éru otevřenosti, která by se měla rozšířit i na lepší monitorování veřejných prostředků a ostatních finančních záležitostí. Občané se po implementaci rozhodnutí Kanceláře EP dočtou o svých poslancích veškeré informace o jejich docházce a budou je moci vzájemně porovnávat. Podle Cappata je toto první krok k vytvoření veřejné databáze o všech aktivitách europoslanců.

Autor: www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek