Jaká je bezpečná a udržitelná energetika pro Evropu?

26.01.2009
čtk

V Praze se dnes uskutečnilo zasedání předsedů parlamentních výborů členských a kandidátských zemí EU na téma Bezpečná a udržitelná energetika pro Evropu. Mezi účastníky byli eurokomisaři Andris Piebalgs (pro energetiku) a Stavros Dimas (pro životní prostředí), čeští ministři obchodu a průmyslu Martin Říman a životního prostředí Martin Bursík nebo hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol.

Období levné těžby ropy již pominulo a současná finanční krize zásadně omezuje investice do nových nalezišť. Na konferenci to řekl hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Nová naleziště jsou stále méně dostupná, a proto jsou náklady na těžbu stále vyšší.

V současnosti se podle Birola těží denně téměř 90 milionů barelů. Jestli ale spotřeba porostem současným tempem, bude do roku 2030 zapotřebí nalézt nové zdroje, které by měly být čtyřikrát až šestkrát větší, než jsou nynější zásoby suroviny v Saúdské Arábii. Ropné společnosti ale při současných nízkých cenách nemají zájem o investice do nových nalezišť, což v příštích letech způsobí propad nabídky suroviny.

Státy by proto měly situaci přizpůsobit své palivo-energetické mixy, uvedl Birol. Podporovat by se podle něj měla jaderná energetika, zvýšit by se měla i energetická účinnost. V zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se v posledních deseti letech každoročně zvyšovala účinnost o jedno procento, podle Birola by ale měla růst tempem 2,6 procenta.

V budoucnosti by měly i díky ceně klasických paliv získat na větším významu také obnovitelné zdroje, doplnil Birol. Největší šance růst mají hydroelektrárny, větrná energie a bioplyn.

Cena ropy na světových trzích padá od poloviny loňského roku, kdy se barel prodával za téměř 150 dolarů. Nyní je cena ropy pod hranicí 50 dolarů za barel. Cena se tak vyrovnává nákladům těžby a mnohým společnostem se nevyplatí získávat surovinu z hůře dosažitelných zdrojů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek