Rusko má stále imperiální sklony, naznačil Schwarzenberg

26.01.2009
čtk

Rusko stále přistupuje k umístění částí amerického radarového štítu ve střední Evropě z imperiálních pozic z dob Sovětského svazu. Naznačil to v rozhovoru pro německý deník Handelsblatt český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Vyjádřil však jistotu, že Spojené státy budou na umístění radaru v Česku a protiraketových střel v Polsku trvat i pod novým americkým prezidentem Barackem Obamou.

Moskva podle Schwarzenberga velmi dobře ví, že protiraketový deštník není namířen proti ní. Jde o něco jiného. Rusko se stále ještě nerozloučilo s myšlenkou, že v zemích bývalé Varšavské smlouvy má právo zakazovat, prohlásil šéf české diplomacie a odmítl imperiální nároky Ruska, které podle něj stále argumentuje z pozic Sovětského svazu. Vznášet požadavky z dob Sovětského svazu už ale není přijatelné, řekl Schwarzenberg. To by podle něj bylo podobné, jako kdyby Spolková republika Německo vznášela práva z dob Třetí říše. ‚Třetí říše‘ zanikla, stejně jako Sovětský svaz, poznamenal Schwarzenberg.

Skepticky se Schwarzenberg vyjádřil ohledně ruských návrhů na vytvoření nové evropské bezpečnostní struktury. O takových myšlenkách je podle něj možné hovořit až ve chvíli, kdy bude Rusko plnit všechny závazky vyplývající z dosavadních smluv. Dokud tomu tak není, stavěli bychom jen novou fatu morganu, podotkl Schwarzenberg.

Ministr věří, že Spojené státy budou prosazovat vybudování částí protiraketového systému v Česku a Polsku i za Obamy. Státy sledují národní zájmy. Bez ohledu na to, kdo vládne, řekl Schwarzenberg s poukazem na to, že systém vyvíjejí USA už desítky let, a bylo tomu tak i za prezidenta Billa Clintona, jehož žena je nyní ministryní zahraničí. Schwarzenberg však upozornil, že v projektu může nastat zpoždění, pokud budou mít Spojené státy rozpočtové problémy.

V zahraniční politice vidí český ministr jako další naléhavý problém řešení konfliktu na Blízkém východě. O tom prý hovořil v pátek po telefonu se svou novou americkou kolegyní Clintonovou. Ve Washingtonu poznali, že oba předchozí prezidenti Bill Clinton a Bush se dopustili chyby, když se problémem Blízkého východu začali opravdu zabývat teprve na konci svých prezidentství, upozornil Schwarzenberg.

V rozhovoru rovněž varoval před přílišným očekáváním od Obamy. Vlastně je mi ho líto. Neboť svým charismatem, svým zevnějškem a novým stylem myšlení vyvolal tak vysoká očekávání, že je při nejlepší vůli nemůže úplně naplnit, řekl Schwarzenberg. Předpokládá, že titíž lidé, kteří nyní Obamu nadšeně oslavují, jej budou po čase tvrdě kritizovat. To bude stejně nespravedlivé, jako nynější zbožňování, upozornil ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek