Země EU by měly společně žádat odškodné za plyn

26.01.2009
čtk

Země Evropské unie zasažené nedávným rusko-ukrajinským sporem o plyn by měly společně usilovat o kompenzace za škody způsobené téměř dvoutýdenním zastavením dodávek. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Po ruské plynárenské skupině Gazprom zatím požadovalo kompenzace za ztráty kvůli přerušení dodávek plynu Bulharsko.

Teď, kdy je plynová krize za námi, je nutné položit otázku: Jak to bude se škodami, které jsme utrpěli? řekl Gyurcsány. Své vystoupení načasoval den před konferenci o projektu plynovodu Nabucco v Budapešti.

Myslím, že vhodné bude, když maďarská vláda prozkoumá možnost podání nároku na odškodné a když nároky jednotlivých zemí shromáždí EU, která pak podnikne společné kroky, řekl maďarský premiér. Dodal, že toto téma by se mělo projednat na úterní konferenci o plynovodu Nabucco, jehož trasa má obcházet Rusko i Ukrajinu.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dal najevo, že se chce se svými evropskými partnery dohodnout na případném mimosoudním odškodnění za zastavení dodávek plynu. Šéf společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv řekl, že firma dává přednost jednání před soudními spory. Za viníka sporu, kvůli němuž v lednu do řady zemí Evropské unie téměř dva týdny neproudil zemní plyn, Medveděv v rozhovoru pro slovenský list Sme označil Ukrajinu.

Po ruské plynárenské skupině Gazprom zatím požadovalo kompenzace za ztráty Bulharsko. Podle vlády místní podnikatelé kvůli dvoutýdennímu přerušení dodávek plynu přišli o více než 100 milionů eur (2,8 miliardy Kč).

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Petar Dimitrov předložil svůj požadavek na kompenzace v rámci setkání s náměstkem ředitele Gazpromu Alexandrem Medveděvem v Sofii. Blíže ale neupřesnil, jak velkou částku Bulharsko požaduje. Mělo by ale jít buď o přímé finanční kompenzace, nebo o snížení ceny za dodávky plynu. Ve hře je podle Dimitrova i třetí možnost, a to, že by se země napojila na ruskou síť plynovodů a za nižší poplatky by si prostřednictvím této sítě přepravila zemní plyn ze třetích zemí.

Medveděv uvedl, že Gazprom se bude zabývat požadavkem Bulharska a bude postupovat v souladu se současným kontraktem. Podepsané dohody mezi dodavatelem a spotřebitelem jasně stanovují podmínky (pro kompenzace), řekl Medveděv na tiskové konferenci. Domníváme se, že zde zasáhla vyšší moc a nebylo v našich fyzických silách dodat plyn do Evropy dodal. Přestože podle něj není pro kompenzace formální právní důvod, je v zájmu Gazpromu a dobré spolupráce vyplatit zákazníkům v Bulharsku odškodné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek