České zemědělství mezi nejméně produktivními v EU

27.01.2009
čtk

Česko má jednu z nejnižších hodnot zemědělské produkce na hektar v Evropské unii. Hůře už jsou na tom jen v Pobaltí a na Slovensku. Například ve Finsku je produkce na hektar téměř dvojnásobná, v Belgii dokonce pětinásobná. Uvádí to průzkum, který si nechala zpracovat Agrární komora. Do průzkumu nebyly zařazeny Bulharsko a Rumunsko.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby studie hodnotí stav v roce 2006, stejná čísla ale čísla platí i nyní. Zemědělci tvrdí, že to jen dokazuje jejich nepříznivou situaci. Tvrdí, že jsou schopni produkovat více, rostoucí dovozy do ČR a nízké výkupní ceny jim však kazí odbyt.

V Česku pěstitelé z jednoho hektaru vyprodukují kolem 1000 eur (asi 28.000 Kč), podobně je to i v dalších zemích, které do EU vstoupily zároveň s Českem – v Maďarsku a Polsku. Na Slovensku je to o několik desítek eur na hektar méně. Ve Francii je hodnota produkce zhruba dvojnásobná, v Itálii trojnásobná. „Hodnoty jsou přepočtené, znamená to tedy, že ty výsledky mají velkou vypovídací hodnotu,“ řekl Veleba.

Na dovozy zahraničních výrobků do Česka si zemědělci stěžují už léta. Skončila už kvůli tomu řada chovatelů prasat. Nyní se Agrární komora bojí i o osud chovů skotu. Například v produkci hovězího masa na obyvatele bylo podle průzkumu Agrární komory Česko na šestém nejhorším místě.

Průměr evropské pětadvacítky (bez Rumunska a Bulharska) je ve srovnání s ČR zhruba trojnásobný. V případě vepřového masa je Česko těsně pod unijním průměrem, produkce kuřecího na osobu je nadprůměrná. Také v případě pšenice, cukrovky či řepky se ČR vejde do první osmičky producentů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek