Srbsko žádá misi EU na posouzení jeho pokroků

27.01.2009
Euroskop

Srbsko chce, aby Bělehrad navštívila mise složená ze zástupců členských států, kteří by posoudili jeho pokrok na cestě za členstvím v Unii. Novinářům to včera večer po jednání EU-Srbsko v Bruselu řekl srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. Pokud jde o evropskou budoucnost Srbska, je podle něj letošní rok velmi důležitý.

Srbsko by mohlo během českého předsednictví Unie podat přihlášku ke členství v EU, tedy ještě během první poloviny tohoto roku. Vyplývá to alespoň z nedávných slov srbského místopředsedy vlády pro evropskou integraci Božidara Djeliče. Bělehrad chce v průběhu českého vedení Unie také zahájit odbourávání vízové povinnosti pro Srby při cestách do EU a prohloubit ekonomickou spolupráci se sedmadvacítkou zejména v energetice.

Jeremić si od případné mise EU slibuje, že „rozšíří pohled na Srbsko“. Eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn však uskutečnění případné mise členských států nepotvrdil. Podle něj se do Bělehradu vydá za dva týdny sám. „Je to jedna možnost mezi mnohými,“ dodal Rehn.

Zatímco některé země jako Itálie přistoupení Srbska podporují, Nizozemí se staví výrazně proti tomuto kroku. EU podmínila jednání úplnou spoluprací Srbska s haagským tribunálem pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii. Brusel trvá na zatčení bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratko Mladiće a na jeho předání haagskému tribunálu kvůli obviněním z válečných zločinů. Mladić bude obviněn ze zabití 8000 muslimů ve Srebrenici. Masakr z roku 1995 je zejména v Nizozemí vnímán velmi bolestně, protože právě holandským jednotkám se nepodařilo mu zabránit.

Bělehrad v loni dubnu podepsal s Bruselem stabilizační a asociační dohodu, která je předstupněm statusu kandidátské země. Unie ho vyzvala, aby zlepšil boj proti organizovanému zločinu a pokud bude chtít odstranit vízovou povinnost vůči EU, musí zlepšit stav ilegální imigrace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek