Islandská vláda padla

28.01.2009
Euobserver

Pod tlakem ekonomické krize podal demisi dosavadní islandský premiér a šéf konzervativní Strany nezávislosti (SF) Geir Haarde. Prezident Ólafur Ragnar Grímsson poté pověřil Sociálnědemokratickou stranu (AF), aby spolu s Červeno-zeleným hnutím (VG) vedla zemi do předčasných voleb. Změna vlády by mohla podle serveru Euobserver znovu nastolit debatu o vstupu Islandu do EU.

Přijal jsem demisi premiéra i celého kabinetu, prohlásil prezident. Současně jsem vyzval všechny ministry včetně ministra obchodu (který samostatně odstoupil v neděli), aby zatím pokračovali v práci až do vytvoření nového kabinetu, dodal podle agentury AFP.

Minulý pátek islandský premiér oznámil, že se s koaličním partnerem Sociální demokracií dohodl na uspořádání předčasných voleb 9. května. Zároveň dodal, že kvůli zdravotním problémům a tlaku veřejnosti se nebude ucházet o znovuzvolení.

Islanďany však datum předčasných voleb neuklidnilo a dál na demonstracích požadovali okamžité odstoupení vlády. V sobotu se před budovou islandského parlamentu konala protestní akce, na které se sešlo přibližně šest tisíc demonstrantů. Podle agentury Reuters to byla největší ze všech sobotních manifestací, které se konají pravidelně od loňského října.

Následující den odstoupil ze svého postu sociálně demokratický ministr obchodu Bjorgvin Sigurdsson. Stal se prvním vysoko postaveným politikem, který rezignoval v důsledku finanční krize.

Premiér Haarde demisi vlády dále odmítal s tím, že chce zemi dovést až k mimořádným volbám. Pro média premiér ještě o víkendu uvedl, že chce vést zemi do květnových voleb i přes násilné protesty. Podle jeho názoru by došlo ke zhoršení současné špatné ekonomické situace, pokud by současná vláda nezůstala do předčasných voleb.

Bezprostředním důvodem pondělní demise vlády se stala skutečnost, že Sociální demokracie vypověděla spolupráci s premiérovou Stranou nezávislosti v rámci dvoučlenné koalice.

Šéfka Sociální demokracie a současná ministryně zahraničí Ingibjörg Sólrún Gísladóttirová podle agentury Reuters doufá, že rozhovory o zformování nové vlády skončí do víkendu. Protože se Gísladóttirová zotavuje po operaci nádoru na mozku, řekla, že na post premiérky dočasné vlády navrhne dosavadní ministryni sociálních věcí Jóhannu Sigurdardóttirovou.

Nový koaliční partner sociální demokracie, Červeno-zelené hnutí které vede Steingrímur Jóhann Sigfússon, prosazuje levicovou politiku s důrazem na ekologii a rovnoprávnost žen. Nástup nové vlády tak ukončí téměř dvacetileté období pravicových vlád na Islandu.

Jedním z prvních kroků nové vlády se očekává odvolání současného šéfa Národní banky Davída Oddssona. Byl to jeden z nejbližších spolupracovníků Haardeho a jeho odchod patřil k hlavním požadavkům protivládních demonstrací v uplynulých týdnech. Oddsson byl v předchozích 15 letech premiérem a podle mnoha občanů je zodpovědný za krajně expanzivní finanční a úvěrovou politiku islandských bank, která se na podzim zemi vymstila.

Změna vlády může také obnovit debaty o Islandském vstupu do EU. Odstupující vláda členství v Unii dlouho odmítala. Červeno-zelené hnutí je ke vstupu do EU sice také spíše skeptické, avšak Sociální demokracie členství v EU podporuje a prohlašuje, že chce o této otázce uspořádat referendum.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek