V Praze se koná Trojka EU-Afghánistán

28.01.2009
čtk

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se zúčastní pravidelné Trojky EU-Afghánistán. Trojka projedná uplatňování afghánské národní rozvojové strategie a vztahy Afghánistánu se sousedy, zejména s Pákistánem.

Schůzka trojky se koná jednou ročně. Kromě Schwarzenberga zastupuje Evropskou unii při jednání s afghánským ministrem zahraničí Rangínem Dádfarem ještě komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová.

O česko-afghánských stycích a zapojení Česka do vojenských operací a rozvojových projektů mezinárodního společenství v Afghánistánu bude poté se Spantou hovořit i premiér Mirek Topolánek.

Češťí vojáci působí v rámci téměř 70.000 zahraničních vojáků, z nichž polovinu tvoří Američané. Vedle bojové operace Trvalá svoboda proti Talibanu se Česko podílí i na obnově země pomocí provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar.

Fundamentalistické hnutí Taliban, které v roce 2001 svrhla invaze jednotek USA, v posledních dvou letech zintenzivnilo útoky na prozápadní kábulskou vládu i mezinárodní jednotky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek