Vznikla Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje

28.01.2009
Euractiv

V německém Bonnu vznikla nová mezinárodní agentura, jejímž úkolem bude podpora obnovitelných zdrojů po celém světě. Zakládající smlouvu ale podepsalo méně zemí, než se původně očekávalo. Ze seznamu signatářů vypadly Spojené státy a Velká Británie.

Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje (IRENA) vznikla jako protiváha k Mezinárodní energetické agentuře (IEA), která je kritizována z upřednostňování fosilních paliv před obnovitelnými zdroji. IRENA se má stát poradním orgánem jak pro vyspělé tak rozvojové země a má jim pomoci při zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů. Jejím cílem je také prosazovat lepší systémy financování a transferu technologií do rozvojových zemí.

Iniciativu usilovně prosazuje Německo, které na zahajovací konferenci přizvalo všechny země OSN. Smlouvu o založení agentury nakonec podepsalo zhruba padesát zemí včetně České republiky, kterou v Bonnu zastupoval ministr životního prostředí Martin Bursík.

Spojené státy a Velká Británie se ale rozhodly, že se do činností nové agentury prozatím nezapojí. Očekává se však, že se Spojené státy k agentuře připojí později, neboť nová administrativa Baracka Obamy představila ambiciózní cíle při zvyšovýní podílu obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny. Obama slíbil, že součástí amerického stimulačního balíčku bude také 100 miliard dolarů vyhrazených na podporu čistých technologií a politiky v oblasti životního prostředí.

V případě Velké Británie se ale zdá, že země se zapojením do této iniciativy váhá, neboť podle ní názoru oslabuje vliv Mezinárodní energetické agentury. Londýn nicméně nevyloučil možnost, že se k agentuře připojí později v případě, že se k plnění cílů agentury odhodlají i velcí světoví znečišťovatelé jako je Čína, Spojené státy nebo Japonsko.

S členstvím v agentuře údajně váhala do poslední chvíle také Francie. Výhrady k ní měl také francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo, ovšem zejména proto, že si agentura jako jediný pracovní jazyk zvolila angličtinu.

Další země ale vznik agentury přivítaly s nadšením. Německá spolková ministryně pro rozvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul uvedla, že obnovitelné energie představují pro německý průmysl velký potenciál, neboť její země je v oblasti ekologicky šetrných technologií silná. „Energie a politika v oblasti klimatických změn nyní tvoří pevnou součást naší zahraniční a bezpečnostní politiky. S (agenturou) IRENA chceme napomoci průlomu v oblasti obnovitelných zdrojů a zmírnit soupeření o fosilní energie a zdroje dodávek, dodala ministryně.

Komisař pro energetiku Andris Piebalgs vyzval všechny členské země EU, aby se k agentuře připojily a dodal, že usiluje o to, aby mandát ke vstupu do agentury získala také Evropská komise. Dodal, že agentura může díky svému globálnímu dosahu i svému rozpočtu (25 milionů dolarů) udělat mnohé. Členským zemím EU může napomoci splnit jejich cíl, kterým je dosažení 20% podílu obnovitelných zdrojů na celkovém energetickém mixu do roku 2020.

Poslanec Evropského parlamentu ze strany Zelených Claude Turmes, který byl hlavním parlamentním vyjednávačem nedávno schváleného energeticko-klimatického balíčku, argumentuje podobně. „Evropa může tím, že bude hrát na mezinárodním poli v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů aktivní roli, jenom získat. Pomůže jí to dostat obnovitelné zdroje na špičku svého energetického mixu, získat větší energetickou nezávislost a vytvořit nová pracovní místa v době, kdy je tak nutně potřebuje, dodal.

Nadšení z nové agentury neskrývají ani česká ekologická sdružení. Martin Mikeska z Hnutí DUHA v této souvislosti v tiskové zprávě uvádí: „Mezinárodní agentura pomůže hlavně koordinovat výzkum a vývoj, a rozhýbat tak razantní inovace v zelené energetice. Mohla by především pomoci dále snižovat náklady na výrobu čisté energie, což je klíčové. (…) Z masivního rozšíření čistých technologií pak bude těžit i Česká republika. Snížíme závislost na dovozu paliv, účty, jež domácnosti platí za energii, i exhalace skleníkových plynů.

V červnu se usktueční přípravné setkání, na němž se rozhodne o umístění agentury a bude jmenován její první generální ředitel. Očekává se ale, že toto rozhodování povede k dalším sporům, neboť zájem o umístění agentury IRENA projevilo již několik zemí včetně Německa, Španělska nebo Keni.

Autor: www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek