Začíná Světové ekonomické fórum

28.01.2009
čtk

Dnes začíná ve švýcarském Davosu Světové ekonomické fórum. Podle internetu se ho zúčastní přes 30 premiérů a hlav států, mj. prezidenti Švýcarska, Ukrajiny, Izraele, Mongolska či Arménie.

Světové ekonomické fórum se poprvé konalo v lednu roku 1971, kdy se ve švýcarském Davosu pod patronací Evropské komise sešla skupina čelních evropských businessmanů. Jejich shromáždění předsedal tehdejší Profesor obchodní politiky na Univerzitě v Ženevě, Němec Klaus Schwab.

Jak probíhá diskusí fórum světových ekonomů a businessmanů? Důvěra v ekonomickou situaci se mezi účastníky letošního Světového ekonomického fóra v Davosu snížila na dosud nejnižší úroveň za sedm let, kdy se taková měření uskutečňují. Může za to prohlubující se globální recese a úvěrová krize, faktory, které budou do začínajícího setkání světové podnikatelské a politické elity vnášet silně pesimistickou atmosféru.

Podle výroční ankety společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) čeká nyní růst příjmů v příštích 12 měsících jen 21 procent z 1100 firemních šéfů scházejících se ode dneška ve švýcarském letovisku. Před rokem věřilo ve zlepšení příjmů plných 50 procent ředitelů.

Náladu firemních bossů sráží krize, která začala v bankovním sektoru a vyvolala útlum a recesi celých ekonomik po celém světě. Zasáhla většinu ekonomických odvětví, kde vedla ke ztrátě pracovních míst a k propadům firemních příjmů, zisků a investic.

Situace se prudce zhoršuje od loňského září, tedy od zhroucení banky Lehman Brothers, které odstartovalo vrcholnou fázi globální finanční krize. Ještě v září si jen 46 procent podnikových ředitelů myslelo, že jejich firmy bankovní krize nějak zasáhne, tento poměr však od té doby vzrostl na 67 procent.

Výrazně se na fóru prosazují i jednotlivé země. Polský premiér Donald Tusk chce například přesvědčit investory, že Polsku nehrozí recese. Krize na světových trzích se odrazila v tom, že zájem investorů o Polsko značně klesl, ačkoliv ekonomové předpokládají hospodářský růst v letošním roce okolo dvou procent a vláda 3,7 procenta, což je více než v okolních zemích EU.

Premiér společně s ministrem financí Jackem Rostowským zároveň chtějí v Davosu potvrdit plán Polska vstoupit v roce 2012 do eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek