Island by mohl vstoupit do EU v roce 2011

30.01.2009
Euroskop

Evropská komise dnes sdělila, že pokud Island požádá o členství v Evropské unii, nedostane se mu žádného zvláštního zacházení, ale jednání o vstupu může být rychlé. S odvoláním na člena komise pro rozšíření Olliho Rehna, na jeho mluvčí Krisztinu Nagyovou a na mluvčího českého předsednictví to napsala agentura Reuters.

Komise podporuje společný vstup s Chorvatskem

„S Islandem bude zacházeno podle jeho vlastních zásluh, ale protože je členem Evropského hospodářského prostoru, jednání s ním by mohlo být poměrně rychlé,“ řekla v Bruselu Nagyová. Rehn v rozhovoru pro dnešní britský list The Guardian řekl, že Island by mohl být do unie přijat současně s Chorvatskem. Mluvčí českého předsednictví podle Reuters řekl, že „Island je země, s níž sdílíme společné hodnoty“.

„Evropská unie dává před individuálním přijímáním přednost přijetí dvou zemí současně,“ řekl Rehn v rozhovoru pro dnešní The Guardian. „Pokud Island podá přihlášku v krátké době a jednání bude rychlé, mohly by Chorvatsko a Island vstoupit současně.“ Chorvatsko doufá, že jednání o přijetí ukončí letos a do unie vstoupí v roce 2011.

Nagyová připomněla, že Island už sladil velkou část své legislativy s legislativou Evropské unie. Evropský hospodářský prostor, o němž mluvila, tvoří 27 zemí unie plus Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Krize zvýšila podporu vstupu do EU

Úvahy o případné islandské žádosti o přijetí do EU se staly aktuálními v souvislosti s hlubokou finanční krizí, ve které se Island ocitl. V prosinci jeho tehdejší, mezitím odstoupivší premiér Geir Haarde řekl, že jeho země by mohla zahájit jednání o vstupu, pokud by pro to byly dobré podmínky. Rehn tehdy soudil, že islandská přihláška by mohla přijít začátkem roku.

Na případný vstup se mnoho Islanďanů dívalo záporně, ale krize posledních měsíců vedla ke zmírnění tohoto postoje. Island patří mezi země, které krize postihla nejvíc. Na letošní rok mu Mezinárodní měnový fond v listopadu předpověděl hospodářský pokles o 9,6 procenta a čtyřnásobný vzrůst nezaměstnanosti, která by měla dosáhnout 5,7 procenta.

Na konci minulého týdne premiér Geir Haarde vyhlásil datum konání předčasných voleb na 9. května. Do té doby povede Island provizorní vláda koalice Sociální demokracie a Červeno-zeleného hnutí.

Členství v EU jako hlavní téma volební kampaně

Předpokládá se, že členství v EU bude centrálním tématem volební kampaně. Odstupující vláda členství v Unii dlouho odmítala. Červeno-zelené hnutí je ke vstupu do EU sice také spíše skeptické, avšak Sociální demokracie členství v EU podporuje a prohlašuje, že chce o této otázce uspořádat referendum.

Sociální demokracie navíc požaduje co nejrychlejší přijetí eura. „Koruna je mrtvá. Potřebujeme novou měnu,“ uvedl podle the Guardian vysoce postavený islandský státní činitel.

Zatímco mezi islandskými voliči převládá podpora přijetí eura, mnohem menší nadšení panuje v otázce plného členství v EU. Především Islanďané, kteří jsou spojeni s rybářským sektorem se staví proti vstupu do EU. Přistoupení Islandu pouze do eurozóny však podle informací the Guardian Brusel odmítá jako nesmysl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek