Merkelová tlačí EU k podpoře plynovodu Nord Stream

30.01.2009
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala členské státy EU, aby podpořily plánovaný baltský plynovod Nord Stream. Napsal to ekonomický list Financial Times Deutschland. Projekt kritizuje hlavně Polsko a pobaltské státy.

Merkelová se v dopise obrátila na předsedu Evropské komise José Barrosa a českého premiéra Mirka Topolánka. Ten označil plány Ruska vybudovat plynovody Nord Stream a South Stream za ohrožení projektu Nabucco, který má být alternativou dovozu plynu do Evropy, obcházející území Ruska a Ukrajiny.

Na výstavbě plynovodu Nord Stream se dohodl bývalý německý kancléř Gerhard Schröder a tehdy ještě ruský prezident Vladimir Putin. Polsko a Pobaltí se obávají, že přímá linka plynovodu po dně Baltského moře do Německa umožní Moskvě odstavit je od dodávek plynu přes Ukrajinu a Bělorusko, aniž to pocítí západní Evropa.

Je velmi důležité, aby tyto projekty byly politicky žádané a aby je podporovaly všechny země EU, cituje Financial Times Deutschland z kancléřčina dopisu. Jarní summit EU by se podle Merkelové měl intenzivně zabývat tím, jak zajistit aby Evropa v dialogu s producenty plynu a tranzitními zeměmi mluvila silněji jedním hlasem.

Merkelová vyslovila podporu projektům Nord Stream i Nabucco, ale i projektu South Stream. Ten přitom sleduje podobnou trasu na Balkán a mimo Ukrajinu jako Nabucco a je přímou konkurencí Nabucca.

Evropská komise reagovala na kancléřčin dopis důraznou podporou projektu Nabucco a potvrzením podpory Nord Streamu. K ruskému projektu South Stream se nevyjádřila. Nabucco je v naší politice prioritou číslo jedna, uvedl mluvčí komise Ferran Tarradellas Espuny. Co se týče Nord Streamu, EU jej určila jako prioritní. Komise je pro rozvoj tohoto projektu, za předpokladu respektování pravidel ochrany přírody, dodal mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek