Pöttering: Bez Lisabonské smlouvy rozšíření nebude

30.01.2009
čtk

Pokud nebude přijata Lisabonská smlouva, EU se nebude dál rozšiřovat. Po jednání představitelů pěti parlamentů to dnes v Praze novinářům řekl šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.

„Jestliže Lisabonská smlouva nebude ratifikována, tak možná s výjimkou Chorvatska nedojde k dalšímu rozšíření EU. Země, která Lisabonskou smlouvu neratifikuje, přebírá odpovědnost za to, že se státy, které o přijetí usilují, nebudou moci k EU připojit,“ uvedl Pöttering.

Český parlament je posledním sborem ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Česká dolní komora by měla v jednání o Lisabonské smlouvě, která má upravit fungování rozšířené EU, pokračovat 3. února na mimořádné schůzi. Ta začala v prosinci, zákonodárci ji ale na dva měsíce přerušili. Sněmovní výbory se k dokumentu zatím nevyjádřily.

Šéf sněmovny Miloslav Vlček ČTK již dříve řekl, že se chystá 3. února navrhnout další přerušení jednání, a to nejspíš do poloviny února. Dnes při setkání prohlásil, že se český parlament bude snažit Lisabon co nejrychleji schválit. „Vyvineme maximální úsilí k tomu, aby Lisabonská smlouva byla co nejdříve ratifikována,“ uvedl Vlček.

Lisabonská smlouva byla jedním z témat, kterým se věnovaly předsedové Evropského parlamentu a parlamentů čtyř evropských zemí, které po sobě přebírají předsednictví sedmadvacítky, na dnešní schůzce v Poslanecké sněmovně PČR. Dalšími tématy byly mimo jiné role zákonodárců při vyjednávání smíru v různých konfliktech, nebo řešení situace v Gaze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek