Soros: Euro nemusí finanční krizi přežít

30.01.2009
Euroskop

Pokud EU nevyřeší problém „toxických“ finančních aktiv z globální úvěrové krize, nemusí euro přežít současnou finanční krizi. Řekl to jeden z nejznámějších a nejkontroverznějších finančních spekulantů George Soros. Šéf Evropské centrální banky však tyto spekulace odmítá.

Potřeba mezinárodní dohody o toxických aktivech

Bude potřeba určitý typ dohody o ztraceném kapitálu, tak, aby se jeho břemeno sdílelo a aby se na tom podílela každá země, řekl Soros v rozhovoru pro rakouský list Der Standard. Udělat by to měla hlavně EU. Pokud to neudělají, pak by euro nemuselo krizi přežít, dodal miliardář, který na počátku 90. let významně přispěl k pádu britské libry.

Řešit systémově toxická aktiva, zejména z amerického hypotečního trhu, chtěla původně bývalá americká vláda George Bushe, která již měla na tento úkol připraveno 700 miliard dolarů. Nakonec však tyto peníze pod vlivem evropských záchranných kroků a v naději na rychlejší stabilizaci použila hlavně k rekapitalizaci bank.

Problematická aktiva však na trzích zůstala a dál ochromují důvěru mezi bankami a činnost finančního systému. Začíná se tak hovořit o konceptu špatné banky, která by tato aktiva vykupovala a krizi definitivně vyřešila.

Na Sorosovo vyjádření reagoval kurz euru vůči dolaru poklesem o více než jedno procento pod hranici 1,30 USD. Euro předtím zasáhlo vyjádření šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, podle něhož ECB možná podpoří krizí postiženou ekonomiku eurozóny nestandardními kroky a dalším snížením úroků.

Dohady o možnosti rozpadu eurozóny

Dohady o možném rozpadu eurozóny se podle informací serveru ihned.cz objevily již v předcházejících týdnech.

Protože vlády zemí eurozóny pumpují do záchrany bank a podpory ekonomik velká množství půjčených peněz, finanční trhy si začaly klást otázky na schopnost tyto plány zaplatit.

Další spekulace vyvolal také prudký pokles ekonomik jednotlivých zemí tohoto bloku na finančních trzích a dramaticky rozdíl mezi vývojem cen německých vládních dluhopisů a obligací rizikovějších zemí eura. Šéf ECB Trichet minulý týden tyto dohady důrazně odmítl.

Trhy podle agentury Reuters již začaly zahrnovat do cen až dosud nemyslitelné riziko rozpadu eurozóny. Ceny pojistek proti státnímu bankrotu zemí, jako jsou Irsko, Řecko, Itálie, Španělsko nebo Belgie, prudce vzrostly a výrazně se také zvýšilo rozpětí mezi výnosy dluhopisů těchto zemí proti výnosům německých obligací, které v eurozóně slouží jako základní měřítko.

Myslím, že tyto pověsti kolem eura jsou nepodložené, řekl Trichet. Podle něj je přirozené, že finanční trhy si stanovují vlastní úroveň rizik.

Trichet však dodal, že vlády musí udržet dodatečné výdaje v mezích. Současná ekonomická situace volá z hlediska přijímání rozsáhlých fiskálních stimulů po obezřetnosti a je nutné brát ohled na konkrétní fiskální situaci v každé zemi, míní šéf ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek