Maďarsko by letos mohlo mít harmonogram přijetí eura

01.02.2009
čtk

Maďarsko potřebuje věrohodný plán pro přijetí eura a vláda by jej mohla vypracovat do konce letošního září. Sdělil to dnes maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.

Podle něj však nestačí pouhé stanovení termínu, ale musí jít o komplexní hospodářský a sociální program, který by zemi umožnil evropskou měnu přijmout.

Maďarsko zatím žádný termín pro přijetí eura stanoven nemá. Země měla v minulých letech velké problémy s vysokými rozpočtovými deficitem a Gyurcsányova vláda musela přijmout razantní úsporná opatření. Z pěti kritérií pro přijetí eura nyní Maďarsko plní jen rozpočtovou podmínku. Maďarsko těžce zasáhla loňská finanční krize a země dostala od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie pomoc přes 25 miliard dolarů.

Podle ankety agentury Reuters by mohlo Maďarsko vstoupit do eurozóny v roce 2013, ve stejném roce jako Česká republika, Polsko a tři pobaltské země. Eurem nyní platí 16 z 27 států Evropské unie a letos jej přijalo Slovensko. Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska by Česká republika mohla přijmout euro nejdříve v roce 2013. Vláda by měla oznámit termín přijetí eura podle premiéra Mirka Topolánka letos 1. listopadu.

Podporuji co nejrychlejší, avšak dosažitelný a věrohodný harmonogram, řekl Gyurcsány. Dodal však, že si to od Maďarska vyžádá disciplinovanou politiku. Zavedení eura bude velmi disciplinovaný sociální a ekonomický program, řekl.

Maďarská vláda je znepokojena nynějším poklesem forintu, jehož kurz je teď na rekordních minimech kolem 300 HUF za euro. Maďaři mají hodně půjček v devizách a pokles forintového kurzu by je ohrozil zvýšením splátek právě v době ekonomického poklesu a růstu nezaměstnanosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek