Německo odmítá návrhy na vydávání dluhopisů Evropské unie

01.02.2009
čtk

Prezident německé Bundesbanky Axel Weber odmítl italský návrh, podle něhož by vládní dluhopisy vedle jednotlivých států mohla vydávat i Evropská unie. Takový krok by v EU snížil schopnost finančních trhů působit disciplinárně na vlády a narušil by měnovou politiku orientovanou na stabilitu, řekl dnes Weber německému listu Handelsblatt.

Weber zdůraznil, že Německo vždy kladlo velký důraz na to, aby každý členský stát EU a eurozóny osobně zodpovídal za zdraví svých veřejných financí. Připomněl, že to byla jedna z podmínek německého přijetí eura.

Italský ministr financí Giulio Tremonti se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu přimluvil za možnost vydávat obligace i v rámci EU. Mám pocit, a mluvím z politického, nikoli ekonomického hlediska, že nyní potřebujeme unijní dluhopis, řekl Tremonti.

Země EU i eurozóny vydávají státní dluhopisy pouze svým jménem. Německo si před přijetím eura vymohlo, že Evropská centrální banka (ECB) nebude zachraňovat členské země eurozóny, které nebudou schopny splácet své dluhy.

Nynější finanční krize a ekonomická recese vedla v posledních týdnech k prudkému propadu cen vládních dluhopisů Itálie, Řecka nebo Irska, což nápadně kontrastovalo se stabilitou německých dluhopisů. To na trzích vyvolalo dohady o možném vytlačení těchto zemí z eurozóny a o rozpadu měnové unie.

Myšlenku společných unijních dluhopisů jiní činitelé EU nepodpořili. Prezident ECB Jean-Claude Trichet zdůraznil, že každá země musí sama nést zodpovědnost za své finance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek