Brzké referendum o vstupu Islandu do EU nebude

02.02.2009
Euroskop

Provizorní islandská vláda bude zvažovat možnost přistoupení k EU a přijetí jednotné evropské měny euro. Koaliční partner Sociální demokracie Červeno-zelené hnutí však podle informací serveru Euobserver odmítá možnost brzkého referenda o této otázce a staví se proti vstupu do Evropské unie.

„Během působení provizorní vlády žádné referendum o vstupu do Evropské unie nebude,“ řekl pro Euobserver Finnur Dellsen poradce Steingrimura Sigfussona, šéfa Červeno-zeleného hnutí.

V neděli se na Islandu ujala své pozice desetičlenná prozatímní vláda, v které jsou ministerské posty rovnoměrně rozdělené mezi dva koaliční partnery. Vláda poté oznámila vytvoření parlamentního výboru, který má za úkol zvážit možnost vstupu do EU a nahrazení islandské koruny eurem. Výsledky jeho práce budou známy 15. dubna, krátce před předčasnými volbami plánovanými na 25. dubna.

Ačkoliv Sociální demokracie navrhovala, že by referendum o vstupu do EU mohlo být spojeno s předčasnými volbami, jeho koaliční partner Červeno-zelené hnutí tuto možnost odmítá.

Popularita Červeno-zeleného hnutí po krachu islandských bank a následné diskreditaci obhájců volného obchodu výrazně vzrostla. Podle aktuálních výzkumů veřejného mínění by jej volila třetina voličů. Další místa by podle informací islandských novin Frettabladid obsadily Strana nezávislosti a Sociální demokracie, které by volila shodně přibližně pětina voličů.

Podle Finnura Dellsena by jeho strana kvůli „demokratickému deficitu“ a „nedostatečné transparentnosti“, které jsou v jádru Evropské unie a vzhledem k obavám o opatření v sociální politice v kampani bojovala za odmítnutí vstupu do EU.

„Jednou z hlavních otázek, o které se obáváme, jsou práva pracovníků,“ řekl Finnur Dellsen. Další problém představuje politika rybolovu. „Náš rybolov je veden na udržitelné rovině, oproti rybolovné politice EU, která nebyla schopna zabránit nekontrolovatelnému nadměrnému výlovu,“ řekl Dellsen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek