Francie a Německo svolají summity kvůli finanční krizi

02.02.2009
Euroskop

V Evropě se finanční krize začíná projevovat čím dál tím víc, i proto se představitelé dvou největších států Unie – německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy – rozhodli zorganizovat výjimečná setkání, jež by měla určit další kroky pro boj s krizí, tvrdí internetový portál EUobserver.

Kancléřka Merkelová svolala do Berlína na konec tohoto měsíce sjezd evropských členů dvaceti nejrozvinutějších zemí. Zúčastní se ho Británie, Francie, Německo, Itálie a Evropská unie (reprezentovaná Českou republikou a Evropskou centrální bankou). Na jednání by se měla definovat evropská pozice před nadcházejícím summitem G20 v dubnu v Londýně.

Podle EUobserver by kancléřka ráda viděla větší finanční transparentnost podnikaných kroků a přísnou státní supervizi. Dříve, na zahájení Světového ekonomického fóra v Davosu, požadovala vytvoření mezinárodní ekonomické instituce s pravomocemi, které by jí dovolily krizi předcházet a ne jen na ni reagovat. Nové ekonomické principy by měly být podle ní shrnuty v „chartě nového globálního ekonomického řádu. „Současná situace by mohla vést až k zavedení Ekonomické rady OSN, stejně jako po druhé světové válce vznikla Rada bezpečnosti OSN, řekla podle EUobserveru Merkelová.

Prezident Sarkozy by naopak rád inicioval mimořádný sjezd zemí eurozóny. Podle francouzského deníku Le Mond Sarkozy řekl, že se „EU stala neviditelnou. České předsednictví je podle stejného deníku příliš pasivní a stejně jako Evropská komise by mohlo být nápaditější. Aktivity francouzského prezidenta jsou v Berlíně zatím vnímány jako snaha o zviditelnění Francie, o možném summitu eurozóny má však rozhodnout Merkelová dnes odpoledne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek