Na Maltu dorazilo z Afriky 300 ilegálních přistěhovalců

02.02.2009
čtk

Na Maltu včera navečer dorazila skupina tří stovek severoafrických imigrantů. Podle agentury Reuters jde o největší počet ilegálních přistěhovalců, kteří na tento středozemní ostrov připluli, za několik posledních let. Vzápětí po svém přistání byli Afričané zadrženi bezpečnostními složkami.

Malta, nejmenší členský stát Evropské unie, je oblíbenou destinací imigrantů. Loni se podařilo na ostrov doplout více než tisícovce uprchlíků, především z Libye a dalších severoafrických zemí.

Malta, Itálie, Řecko a Kypr nedávno zaslaly společný dopis Evropské komisi a českému předsednictví EU, v němž země žádají, aby evropské instituce podnikly účinné kroky v boji proti přílivu ilegálních přistěhovalců k jejich břehům. Malta loni uvedla, že počet přibývajících imigrantů převyšuje porodnost ostrova.

Uprchlíci většinou směřují z Afriky do Evropy na vratkých člunech a mnoho z nich při těchto nebezpečných plavbách přichází o život. Ty, kteří na Maltu dorazí, čekají na ostrově přísná pravidla. Každý z uprchlíků stráví deset až osmnáct měsíců v zadržovacích střediscích. Mezinárodní organizace ale pravidelně kritizují zacházení maltských úřadů s těmito utečenci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek