Slovensku hrozí žaloba Evropské komise

02.02.2009

Evropská komise nařídila Slovensku změnit některé zákony, které upravují hospodářskou soutěž. Jsou totiž v rozporu s přijatým evropským právem. Slováci mají dva měsíce na změnu pravidel v elektronických komunikacích, energetice a v sektoru poštovních služeb. Komise jinak Bratislavu zažaluje u Evropského soudního dvora.

Je důležité, aby byla slovenská legislativa rychle změněna, aby slovenský antimonopolní úřad mohl uplatňovat právo EU bez jakýchkoliv omezení, uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Evropská komise a slovenský antimonopolní úřad provedly v lednu neohlášený zátah v prostorách slovenské telekomunikační společnosti Slovak Telekom, protože existovalo vážné podezření, že firma narušila unijní pravidla a zneužila své dominance na trhu.

Ještě větší problém má Slovensko v Bruselu s poštovními službami. Komise loni v prosinci zahájila právní kroky proti Slovensku, které obnovilo monopol Slovenské pošty na doručování takzvané hybridní pošty, tedy kombinace elektronických a listovních zásilek. Předtím se tato služba poskytovala volně v rámci hospodářské soutěže.

Spory pro porušení evropské legislativy mohou v krajním případě skončit pokutou. EU ji ale může udělit teprve pokud by evropský soud Slovensko odsoudil a vláda by jeho rozhodnutí nadále ignorovala. Pokuta by přitom nejspíš následovala až po druhé žalobě.

Sdílet tento příspěvek