Strana proti Lisabonu dostane finanční prostředky EU

02.02.2009
Euroskop

Nová euroskeptická strana Libertas se bude profilovat jako pan-evropská strana, a může tedy poněkud ironicky dostat prostředky z fondů EU. Oficiální uznání Libertas má být podepsáno v pondělí ve Štrasburku, tvrdí tak internetový portál EUobserver.

Uznání bude opravňovat stranu k žádosti o peníze EU. Evropské strany mohou získat finanční prostředky z fondů, pokud mají v úmyslu kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu, pokud se hlásí k demokratickým principům a nejméně čtvrtina členů strany je z 27 členských států Unie.

Libertas má v současné době dva členy z Francie a po jednom z Kypru, Británie, Řecka, Finska, Bulharska a Estonska. Stranu založil irský podnikatel Declan Ganley, jenž má za sebou úspěšnou kampaň proti Lisabonské smlouvě v Irsku, pomalu rozjíždí své kampaně. Po „ne irských občanů Ganley okamžitě ohlásil, že by si přál, aby se v nadcházejících evropských volbách reflektovala možnost referenda o Lisabonském dokumentu.

Během víkendu uspořádali Ganley mini-kongres ve Varšavě, těsně před zahájením polské pobočky Libertas, kde potvrdil, že jeho strana není euroskeptická, nýbrž kritická platforma pro diskusi o otázkách demokracie a zodpovědnosti. Přesto vznikající pobočky pracují zejména s nacionalistickými a euroskeptickými jmény. V Polsku například budou za Libertas kandidovat členové nebo bývalí členové katolické Ligy polských rodin, nacionalistického Hnutí mládeže či strany Sebeobrany.

„Poláci, kteří zachránili Evropu před Turky u Vídně roku 1683, by ji nyní měli zachránit před Lisabonskou smlouvou, řekl včera Ganley.

Jaký bude mít strana úspěch se ještě uvidí, v Irsku se má uskutečnit druhé referendum na podzim. Dublin má zajištěnou řadu záruk ze strany EU, a i proto doufá, že své občany dokáže přesvědčit, aby tentokrát hlasovali pro ratifikaci dokumentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek