EK může navrhnout západnímu Balkánu zrušení víz

03.02.2009
čtk

Po Chorvatech zřejmě letos začnou do EU bez víz cestovat také občané zbylých zemí západního Balkánu. Naznačuje to zpráva o regionálních aktivitách Unie v této části Evropy. Zrušení víz podporuje i české předsednictví. Přiblížení západního Balkánu k EU patří mezi jeho důležité priority.

Podle zprávy může Komise navrhnout zrušení vízové povinnosti, pokud Srbsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina či Albánie splní potřebná kritéria při dodržování a ochraně lidských práv či ilegálním přistěhovalectví.

Vítám pokrok, kterého země západního Balkánu dosáhly minulý rok, uvedl ve zprávě eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn. Unijní experti v prvním čtvrtletí prozkoumají, jak daleko jednotlivé státy v plnění požadavků EU pokročily.

Komise hodlá rovněž zvýšit počet stipendií pro studenty z tohoto regionu. V akademickém roce 2009/2010 by se jejich objem měl zdvojnásobit, což je v číslech zvýšení o několik set lidí. Podle Evropské komise plánuje české předsednictví na květen schůzku, která zhodnotí, jak jednotlivé státy sedmadvacítky vycházejí vstříc zemím západního Balkánu v oblasti školství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek