Má EU přizvat Rusko k projektu Nabucco?

03.02.2009
Euractiv

Poslanci Evropského parlamentu zvažují, zda přizvat Rusko, aby se připojilo k projektu evropského plynovodu Nabucco. Chtějí tím těsně po ukončení rusko-ukrajinského sporu o plyn zamezit soupeření s projekty sponzorovaným Moskvou.

Projekt plynovodu Nabucco má za cíl snížit závislost států Evropské unie na ruských dodávkách plynu. Tento plynovod má přivést kaspický plyn do Rakouska přes balkánské státy. Spuštění plynovodu je naplánováno na rok 2013, avšak zatím není jisté, zda bude vůbec postaven. K váhání soukromého sektoru nad financování projektu se přidala i válka mezi Ruskem a Gruzii v srpnu loňského roku. Díky těmto faktorům má Nabucco před sebou nejistou budoucnost.

Oficiálně Evropská komise odmítá připustit zastavení projektu. Projekt obsahuje ale řadu komplikovaných míst. Jedním z nich je i plánovaný plynovod South Stream podporovaný ruským Gazpromem.

Konsorcium firem, které mají budovat plynovod Nabucco, zahrnuje: rakouské ÖMV, maďarský MOL, RWE z Německa, Bulgargaz z Bulharska, Transgaz z Rumunska a Botas z Turecka. Avšak tři členové konsorcia, ÖMV, MOL a Bulgargaz, již uzavřely smlouvu s Gazpromem na plynovod South Stream, což vyvolává otázky o konfliktech zájmů či jejich závazku k Nabuccu.

Několik evropských vlád, včetně Německa, Francie a Itálie, které mají blízké vztahy s Kremlem a dlouhodobé dohody s Gazpromem o nutnosti tohoto nového plynovodu nejsou zcela přesvědčeny.

Na nedávném summitu v Budapešti se EU rozhodla nefinancovat výstavbu Nabucca, ale přispět 250 miliony eur na prostředek, který má zajistit půjčky bank za lepších podmínek než jsou nabízeny na trhu.

Témata:

Návrh na zapojení Ruska je obsažen ve strategickém energetickém přehledu (strategic energy review) o níž má zítra hlasovat Evropský parlament. Francouzská poslankyně Anne Laperrouze (ALDE), autorka zprávy a místopředsedkyně parlamentního Výboru pro průmysl, výzkum a energii, projekt Nabucco podporuje a lituje malých pokroků v jeho implementaci.

Zároveň zdůraznila potřebu diverzifikovat potenciální dodavatele vzhledem ke zvyšujícím se nejistotám ohledně schopnosti kavkazských států rychle zásobit Nabucco palivem. Ve vysvětlujícím prohlášení Laperrouze řekla, že se zasazuje o přístup, který by vedl ke smíření v rámci dialogu s Ruskem, které dodává do celé EU 42% plynu, ale do Polska, Finska a pobaltských států až 100% dodávek.

Podle Laperrouze řešení problému může ležet v Moskvě. Ve své zprávě tvrdí, že EU by se místo soupeření měla s Ruskem spojit, čímž získá více možností na dokončení Nabucca.

„Evropská parlament doufá, že projekt plynovodu Nabucco bude uskutečněn ve spolupráci s Ruskem, aby se zabránilo konkurenci mezi dvěma plynovody a aby byl schopný přivést plyn z Ruska, Íránu či Kaspického moře, píše se ve zprávě.

Poslankyně Evropského parlamentu věří, že vztahy mezi EU a Ruskem jsou „založeny na vzájemné závislosti a že v pokračujících rozhovorech by se EU měla přestat od Ruska vyžadovat ratifikaci energetické charty. Na druhé straně poslankyně ale ruským autoritám připomněla, že ruská strana s principy charty souhlasila, stejně tak jako s principy, které pokrývají takové dohody, jako je přistoupení k WTO nebo problematika obohacování uranu, která vyžaduje zvláštní rozhovory mezi EU, USA a Ruskem.

Autor: www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek