Medveděv a Lukašenko jednají o společné protivzdušné obraně

03.02.2009
čtk

Rusko a Běloruskou jsou připraveny uzavřít dohodu o společné protivzdušné obraně. Prohlásil to dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv na úvod jednání se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Kremlu.

Jsme rozhodnuti postoupit kupředu v zajištění vzájemné bezpečnost, včetně protivzdušné obrany. Postupovali jsme k tomu dost dlouho, práce je završena. Tento systém výrazně zvýší obranyschopnost Ruska a Běloruska, řekl Medveděv. Máme i mnoho dalších seriózních záměrů, které, jak doufám, budou dnes uvedeny do života, dodal.

Lukašenko však podotkl, že vytvoření společného systému protivzdušné obrany by mělo být součástí jednoho balíku s prohloubením vojensko-technické spolupráce obou zemí.

Dohoda o společné protivzdušné obraně obou států, které spolu před lety vytvořily svazové soustátí, je už dávno připravena, ale Minsk podle listu Kommersant nyní svůj podpis podmiňuje tím, že Rusko výhodně dodá Bělorusku nejmodernější techniku, jakož i zadá zakázky běloruským zbrojovkám. To se prý dosud nezamlouvalo Moskvě.

Na pořadu jednání má být také společný plán protikrizových opatření, vytvoření společného celního prostoru, zjednodušení pohybu občanů obou zemí či používání ruského rublu jako regionální valuty.

Hovořili jsme (s Medveděvem) a nenašli jsme rozpory v jakýchkoliv otázkách, řekl Lukašenko podle agentury ITAR-TASS. Dodal však, že v agendě soustátí se nahromadilo mnoho problémů. Za nezbytné kupříkladu považuje vytvořit rovnoprávné podmínky pro podniky z obou zemí. Opravdoví přátelé nikdy nebudou působit ke škodě zájmů druhého, dodal.

Minsk se sice nedávno domohl od Ruska příslibu rychlejšího vyplacení miliardového úvěru a údajně i výhodnějších cen plynu, která by se během roku měla podle Minsku pohybovat okolo 148 dolarů za tisíc metrů krychlových, ale nespěchá s ústupky ruské straně. Naopak Bělorusko nedávno zvýšilo sazby za tranzit ruské ropy o 23 procent a Lukašenkem dříve přislíbené uznání Abcházie a Jižní Osetie, které se odtrhly od Gruzie, míní běloruský parlament posoudit až počátkem dubna.

Podle listu Kommersant Lukašenkovu pozici při vyjednávání s Moskvou zjevně posílilo sbližování se Západem. Jestli dříve politika Alexandra Lukašenka spočívala v ochraně zájmů režimu od občas přílišných požadavků Moskvy, avšak při setrvávání v ruské plavební dráze, nyní Minsk rychle koriguje svůj kurz, napsal deník.

Bělorusko se jeví nejbližším spojencem Moskvy, která už roky dotuje Lukašenkův režim výhodnými půjčkami a nižšími cenami ropy a plynu. Přesto však mezi oběma metropolemi propukají i rozmíšky, kterými si partneři vynucují ústupky a výhodnější podmínky spolupráce. Podle Kommersantu Bělorusko vyrostlo z postavení klientského státu s jediným patronem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek