Výrobní ceny v eurozóně v prosinci opět výrazně klesly

03.02.2009
čtk

Hladina výrobních cen v zemích eurozóny v prosinci loňského roku zaznamenala další výrazný pokles. Novinářům to dnes oznámil Eurostat. Přestože pokles nebyl rekordní jako v předcházejícím měsíci, spolu s prudkým zpomalením růstu spotřebitelských cen v lednu zvyšuje pravděpodobnost, že Evropská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání opět sníží úrokové sazby.

Výrobní ceny proti předešlému měsíci klesly o 1,3 procenta v eurozóně a o 1,4 procenta v celé Evropské unii. Meziroční růst přitom činil 1,8 procenta v eurozóně a 2,6 procenta v evropské sedmadvacítce. Největší vliv na pokles výrobních cen měl stejně jako v minulých měsících propad cen energií, konkrétně o 3,7 procenta v eurozóně a o 3,8 procenta v EU. Meziroční nárůst cen energií v eurozóně přitom v prosinci loňského roku prudce zpomalil na 2,1 procenta z listopadových 6,3 procenta.

Výrobní ceny jsou významným indikátorem tlaků na růst spotřebních cen. Pokud inflaci neabsorbují prodejci ve svých maržích, odrazí se nakonec ve spotřebitelských cenách.

Inflace v eurozóně v lednu prudce zpomalila na 1,1 procenta z 1,6 procenta v prosinci loňského roku. Podle ekonomů je prudké zpomalení inflace nepříjemným překvapením a oživilo úvahy o deflaci, tedy o absolutním meziročním poklesu cen, který by mohl ekonomiku eurozóny tvrdě zasáhnout.

Pokud by absolutní meziroční pokles spotřebních cen nakonec nastal, mohlo by se to negativně odrazit v poklesu tržeb firem, které už nyní trpí celou řadou problémů. Podniky jsou pak nuceny šetřit náklady, což se může odrazit na nezaměstnanosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek