EU vadí protekcionismus USA

04.02.2009
Euroskop

Evropská unie zvýšila tlak na Spojené státy, aby z připravovaného plánu na oživení ekonomiky za 900 miliard dolarů odstranily ochranářskou klauzuli „Buy American“, ustanovení o povinném nákupu americké produkce.

„Je to od USA nejhorší možný signál, řekl pro BBC mluvčí Evropské komise Peter Power. „Pokud klauzule v konečné verzi stimulačního plánu zůstane, obrátí se EU se stížností ke Světové obchodní organizaci (WTO), uvedl Power. Nemůžeme udělat o moc víc, pokud to však Amerika udělá, budeme muset jít k WTO, řekl Power.

Před klauzulí, která může ve světě rozpoutat vlnu ochranářských kroků, varovali minulý týden velvyslanci EU a Kanady v USA. V době, kdy svět čelí globální ekonomické krizi, považujeme tuto legislativu za velmi nebezpečný precedens, řekl velvyslanec EU John Bruton.

Americký protekcionismus v hospodářských krizích

Prezident Obama po svém nástupu do úřadu představil balíček opatření na podporu americké ekonomiky, v jehož rámci chce hospodářství povzbudit pobídkou ve výši 900 miliard dolarů. Dosavadní verze plánu, kterou minulý týden schválila Sněmovna reprezentantů USA, obsahuje ustanovení, podle něhož v projektech financovaných tímto zákonem bude moci být používána jen ocel a železo od amerických výrobců.

Americký plán tak jde proti závazkům, na kterých se dohodli ministři států G-20 v závěru loňského roku. Podle nich se státy v době hospodářské krize nemají uchýlit k novým obchodním barierám a protekcionistické politice.

Rozmach protekcionismu je podle ekonomů v nynější situaci smrtelně nebezpečný, protože by mohl současnou recesi změnit v těžkou hospodářskou krizi, podobně, jako se to stalo za Velké hospodářské krize 30. let.

Po nástupu hospodářské recese tehdy USA schválily v roce 1930 Smoot-Hawleyův zákon o clech. Americká cla tehdy vystoupala na nevídanou úroveň. Zákon vyvolal obdobná protiopatření v ostatních zemích světa a následný kolaps světového obchodního systému. Celá krize se výrazně prohloubila a do vypuknutí Druhé světové války se americké hospodářství plně nezotavilo.

O současném plánu na zotavení ekonomiky nyní jedná americký Senát. Prezident Obama senátory již vyzval, aby nezdrželi schvalování plánu kvůli „drobným rozdílům.

Proti schválení se však ozývá i opozice uvnitř USA. Někteří významní republikánští senátoři se podle serveru BBC vyjádřili, že schválení plánu by mohlo vyvolat závážné obchodní války. Proti klauzuli Buy American se postavila také obchodní komora USA a velké americké firmy, které se bojí odvety proti své produkci v zahraničí.

Nejen Amerika se uchyluje k protekcionismu

Amerika však není jediným státem, který se rozhodl pro protekcionistická opatření. WTO nyní monitoruje skupinu zemí, které přijaly nebo zvažují přijetí obdobných opatření na ochranu ocelářského průmyslu. Patří mezi ně Rusko, Indie, Indonésie, Ekvádor, Vietnam a Argentina.

Ačkoliv EU se výrazně ohrazuje proti americkému protekcionismu, obdobné plány zvažují i evropské státy. Francouzský plán na podporu churavého automobilového průmyslu, o kterém dnes bude francouzský ministr pro průmysl jednat s Komisí také obsahuje protekcionistické prvky. Financial Times informoval o tom, že francouzská vláda plánuje nabídnout levné půjčky výrobcům automobilů podmíněné tím, že použijí součásti vyrobené ve Francii. Do automobilového průmyslu by měla francouzská vláda napumpovat 10 miliard eur.

Evropská komisařka Neelie Kroesová chce podle the Guardian na dnešní schůzce v Bruselu Francii varovat, že státní pomoc musí nejen souhlasit s pravidly hospodářské soutěže, ale také s evropskou legislativou chránící svobodu pohybu a volný pohyb kapitálu. Kroesová chce varovat Francii a další evropské státy, aby se vyhnuly politickému tlaku na protekcionismus. „Musí si uvědomit, že jak jednou nastoupí na protekcionistickou cestu, je to spád do chaosu, uvedla poradkyně Kroesové.

Francouzský plán se nelíbí ani Britům, kteří také usilují o nastartování upadajícího automobilového průmyslu. Britský ministr obchodu Peter Mandelson minulý týden oznámil plán podpory automobilového průmyslu ve výši 2,6 miliard eur (2,3 miliard liber). Finanční podpora je spojená s vývojem nízkouhlíkových technologií. O protekcionistických plánech v automobilovém průmyslu se však Mandelson podle Euobserveru vyjádřil, že „je důležité, aby členské státy EU nabídli pomoc těžce zatíženým firmám způsobem, který nenarušuje hospodářskou soutěž na jednotném trhu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek