Island oficiálně: chceme do EU

04.02.2009
Euroskop

Nová islandská vláda oficiálně požádala o vstup do Evropské unie. Současná sedmadvacítka, která tvoří Unii, se tak možná brzy rozroste. Jedná se o přistoupení Chorvatska. Třetím novým členem se může stát právě Island, jehož obyvatelé se ke vstupu dosud stavěli chladně, ale nynější krize vedla k určité změně jejich postoje. Island tak splňuje základní podmínku, když o členství stojí.

Kvůli finanční krizi, krachu islandských bank a střemhlavému pádu islandské měny se o možnosti vstoupit do Unie hovořilo na ostrově už od října, píše server aktuálně.cz. Novou předsedkyní islandské vlády byla po skončení vládní krize na konci minulého týdne jmenována sociální demokratka Jóhanna Sigrudardóttirová.

Bývalého ministerského předsedu Haardeho k demisi přinutily rostoucí veřejné protesty proti těžké finanční krizi, do které se země v posledních měsících dostala. Na podzim padly na Islandu všechny hlavní banky a zhroutila se místní měna, tisíce lidí přišly o práci. Na letošní rok Mezinárodní měnový fond ostrovu předpověděl hospodářský pokles o 9,6 procenta a čtyřnásobný vzrůst nezaměstnanosti, která by měla dosáhnout 5,7 procenta.

Vláda poprvé oficiálně a jasně řekla, že vstup do Unie a přijetí eura jako měny je jejím cílem. Oznámila to dnes premiérka na společné tiskové konferenci s ministrem financí. Eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn v rozhovoru pro list The Guardian řekl, že přístupové rozhovory by mohly být velmi rychlé a Island by mohl být do Unie přijat současně s Chorvatskem.

Ministr financí Sigfusson ale přiznává, že druhou alternativou je vytvoření monetární unie s Norskem. To by znamenalo, že by Island jako měnu přijal norskou korunu. Norsko není členem Evropské unie a ani se jím nechystá být. Před lety se tak Norové rozhodli v referendu.

Jednání s EU o průběhu přijímacího procesu se mají rozběhnout v zápětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek