Jednání o asociační dohodě EU s Kyjevem se potáhnou

04.02.2009
čtk

Jednání o asociační dohodě mezi Ukrajinou a Evropskou unií budou trvat zřejmě celý letošní rok, poznamenali dnes čeští diplomaté. Čtvrteční schůzka takzvané Trojky EU-Ukrajina, tedy zástupců Evropské komise, předsednické země EU a Ukrajiny, se kromě tohoto tématu soustředí také na energetickou problematiku a regionální i vnitřní ukrajinskou politiku.

Připravovaná asociační dohoda, kterou Ukrajině loni v září slíbila v Paříži schůzka Trojky na nejvyšší úrovni, je rozsáhlá a komplexní. Podle vrchního ředitele Sekce evropských zemí českého ministerstva zahraničí Petra Buriánka by měla zahrnovat dohodu o volném obchodu, dlouhodobou diskusi o případném zrušení víz i řadu dalších ustanovení.

„Jednání budou trvat nejméně do konce letošního roku. To znamená přes české i švédské předsednictví EU,“ dodal Buriánek. Například víza podle něj nebudou zrušena v nejbližších několika letech.

Čtvrtečního pražského jednání trojky se zúčastní český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, evropská komisařka pro zahraničí Benita Ferrero-Waldnerová a Helga Schmidtová, ředitelka politické divize Rady EU. Ukrajinskou delegaci povede ukrajinský ministr zahraničních věcí Volodymyr Ohryzko, který se setká i s českým prezidentem Václavem Klausem. Přijede také švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Buriánek dnes připomněl, že Ukrajina je klíčovou zemí pro vznikající projekt východního partnerství. „Očekáváme, že na této ministerské úrovni bude debata klíčovou,“ podotkl ředitel. V této souvislosti se české předsednictví hodlá zajímat o ukrajinský postoj k sousednímu Bělorusku a politickému vývoji v něm. Východní partnerství by mělo umožnit sbližování východoevropských zemí s EU bez jasně vyslovené možnosti budoucího vstupu do unie.

Zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška dnes zdůraznil, že ve světle lednové plynové krize bude jedním z témat čtvrtečních diskusí i otázka věrohodnosti Ukrajiny jako tranzitní země pro ruský zemní plyn. V lednu byly kvůli obchodním sporům obou zemí na několik dní zastaveny dodávky plynu dál do západní Evropy. Šlo o první vážnou krizi, kterou muselo české předsednictví řešit. Bartuška dal dnes jasně najevo, že předsednická země EU Ukrajině v této otázce i přes uzavřené dohody příliš nedůvěřuje.

Čtvrteční jednání se budou týkat také vztahů mezi EU, Ruskem a Ukrajinou. Moskva s Kyjevem jsou v dlouhodobém politickém a obchodním sporu nejen kvůli plynu, ale například také kvůli loňské krátké válce Ruska a Gruzií.

Ředitel Odboru států severní a východní Evropy českého ministerstva zahraničí Daniel Koštoval doplnil, že ukrajinský ministr Ohryzko dostane také otázky týkající se komplikované vnitřní ukrajinské politiky. Před blížícími se prezidentskými volbami totiž v Kyjevě neutichá konflikt mezi premiérkou Julií Tymošenkovou a prezidentem Viktorem Juščenkem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek