Merkelová se Sarkozym o evropské bezpečnostní politice

04.02.2009
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se vyslovili pro posílení evropské bezpečnostní politiky, pro přizpůsobení strategie NATO novým výzvám i pro utužení vztahů mezi Západem a Ruskem. Jejich společnou úvahu o bezpečnostně politických otázkách dnes zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung. Merkelová se Sarkozym nepřímo poukázali i na chystané rozšíření amerického protiraketového deštníku do Evropy, když zdůraznili potřebu spolupráce s Ruskem v ochraně před balistickými raketami a dotkli se i nebezpečí íranského jaderného programu.

Evropa by měla napřít více sil do posilování obranné a bezpečnostní politiky a zlepšení spolupráce se Spojenými státy, zní hlavní poselství Merkelové a Sarkozyho před víkendovou bezpečnostní konferencí v Mnichově, jíž se oba zúčastní, a před dubnovým summitem NATO, které pořádají společně obě jejich země ve Štrasburku a Kehlu.

Na summitu NATO bude podle Merkelové a Sarkozyho nutné vést diskusi o smysluplné transformaci a novém směřování aliance podobně, jako tomu bylo při přijetí strategických konceptů v letech 1991 a 1999.

Podle obou politiků bude třeba se zaměřit mimo jiné na spolupráci mezi NATO a EU. K naší lítosti zůstalo ‚strategické partnerství‘ mezi NATO a EU kvůli pokračujícím názorovým odlišnostem mezi jednotlivými členskými státy za našimi očekáváními. Tak to nesmí zůstat, napsali v textu, jenž zveřejnil také francouzský Le Monde.

Na summitu, na němž si NATO připomene 60. výročí svého založení, by prý měly přijít na přetřes i otázky související s odvrácením ohrožení balistickými raketami ze Středního východu. Merkelová a Sarkozy se přimluvili za to, aby bylo Rusku v těchto snahách vyhrazeno přiměřené místo a uvítali úsilí USA o co nejvyšší míru transparentnosti a spolupráce. Tomu by měla mimo jiné nadále napomáhat Rada NATO-Rusko.

Moskvu přitom Merkelová a Sarkozy kritizují za nedávné použití vojenské síly v Gruzii a jednostranné uznání Jižní Osetie a Abcházie, což prý zatížilo důvěru Evropy a světa v Rusko. Zároveň však autoři textu zdůraznili velký význam Ruska coby souseda a partnera. Nevrhli jsme se zpět do nové studené války. Ten, kdo to tvrdí, se mýlí, uvádí se v textu.

Přání dalších zemí o vstup do NATO chápou Merkelová s Sarkozy jako výraz důvěry v alianci. Rozšiřování NATO přidává na stabilitě a bezpečnosti našeho kontinentu, z čehož profituje i Rusko, zdůraznili nejmocnější politici dvou klíčových evropských mocností.

Velký prostor ve svém prohlášení věnují také kontrole zbrojení. Vyjádřili podporu obnovení rozhovorů mezi USA a Ruskem o dalším osudu smlouvy mezi oběma velmocemi o snížení stavu jaderných zbraní (START), která vyprší letos v prosinci.

Důležitým pilířem evropské bezpečnosti podle německé kancléřky a francouzského prezidenta zůstává Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), od níž Rusko ustupuje. Přejeme si, aby byly v dialogu s Ruskem vytvořeny podmínky pro ratifikaci upravené smlouvy CFE, zdůraznili Merkelová se Sarkozym. Rovněž vyzvali ke zredukování dnešních obrovských arsenálů jaderných zbraní. Ty se mají omezit na absolutní nutnost a sloužit čistě defenzivnímu účelu a zabránění války.

Největší výzvu pro režim nešíření jaderných zbraní představuje íránský jaderný program, domnívají se Merkelová a Sarkozy. Teherán podle nich spekuluje s tím, že svět nakonec jeho počínání bude jen nečinně přihlížet. Nepřipustíme íránskou jadernou bombu, protože by představovala hrozbu světovému míru, shodli se oba státníci a ujistili, že sázejí na diplomatické řešení problému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek