Abbás chce angažovat EU na Blízkém východě

05.02.2009
Euroskop

Prezident palestinské samosprávy Abbás vyzval Evropskou unii, aby se více angažovala na Blízkém východě. Právě pozorovatelé a mezinárodní mírové jednotky mají monitorovat dění v regionu po izraelském útoku na pásmo Gazy, které označil za „válečný zločin,“ informuje server EUobserver.

Ve svém včerejším projevu v Evropském parlamentu řekl Abbás, že nadešel čas, aby mezinárodní společenství vstoupilo do pásma Gazy a ověřilo si skutečnou situaci po nedávném konfliktu. „Chtěl bych znovu zdůraznit svou prosbu, aby mezinárodní jednotky bránili náš lid, uvedl včera Abbás. Rovněž zdůraznil, že část zničené infrastruktury byla financována z peněz EU. „Nemůžeme jednat s Izraelem jako státem nadřazeným mezinárodnímu právu, dodal.

Je nepravděpodobné, že Unie vyšle své zástupce, aby udržovali mír právě v Gaze, přestože má 40 pozorovatelů v Izraeli, kteří se mají vrátit na svá stanoviště na hranicích s Gazou. Zdejší místa opustili v roce 2007, když propukly nepokoje mezi islamistickým Hamasem a sekulárním Fatahem.

Abbás vyhlásil, že se bude snažit vytvořit s Hamasem vládu národní jednoty, aby mohly obě strany působit ve prospěch Palestinců, kteří jsou mezi obě strany rozděleni jak geograficky, tak politicky. Podle Abbáse by měl i Hamas jeho vidinu společné vlády podpořit. „Je národním zájmem Hamasu dosáhnout palestinské jednoty, řekl prezident.

Hans-Gert Poettering, prezident Evropského parlamentu, řekl, že EU chce pomoci oběma stranám dosáhnout míru. Pouze „vláda národního konsensu může zajistit jednotu palestinskému lidu. „Evropská unie je připravena jednat s takovouto vládou a respektovat základní principy mírového procesu, odstranit násilí ze společného vztahu s Izraelem a podílet se s ním na mírových jednáních, uvedl Poettering.

Abbás dále uvedl, že „váleční zločiny lze přičíst oběma stranám. Kritizoval hnutí Hamas, že dovedlo pásmo Gazy ke škodě několik miliard eur. Někteří aktivisté upozorňují, že právě Hamas a některé další palestinské skupiny se provinily válečnými zločiny vůči Izraeli, když ostřelovali jeho civilisty. Organizace monitorující lidská práva jako Amnesty International a Human rights watch se vyjádřily, že vyšetřování bude probíhat několik měsíců a Mezinárodní soud pro lidská práva může vyšetřovat pouze na požádání Rady bezpečnosti OSN nebo státu, který ho uznal. Izrael tak nikdy neučinil a palestinská samospráva nemá statut státu, proto se tento incident do Haagu pravděpodobně nikdy nedostane.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek