Barroso jede oživovat vztahy EU-Rusko

05.02.2009
čtk

Šéf Evropské komise José Barroso míří v pátek do Moskvy, kde má s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, premiérem Vladimirem Putinem a členy ruské vlády hovořit především o vztazích EU-Rusko a o řešení současné ekonomické krize. S Barrosem míří do Ruska dalších devět členů komise včetně komisařky pro zahraniční vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové nebo komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse. Novinářům to dnes v Bruselu řekla mluvčí komise Christiane Hohmannová.

Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov očekává, že by páteční jednání mohla vyústit v dohodu ohledně společného postupu Ruska a EU při potírání současné hospodářské krize. Cílem této cesty na vysoké úrovni je věnovat se důležitým bilaterálním tématům a nastínit strategii pro vztahy EU-Rusko v následujících letech, oznámila EK. Podle ní bude delegace eurokomisařů jednat též o energetických otázkách, boji proti změnám klimatu, nadcházející dubnové schůzce zemí G20 či o ruských aspiracích vstoupit do Světové obchodní organizace (WTO).

Tato schůzka ale nemá v žádném případě nahradit summit EU-Rusko, řekl v úterý v Bruselu novinářům Čižov. Příští pravidelný summit EU-Rusko by se měl uskutečnit 21. a 22. května, řekl český velvyslanec v Moskvě Miroslav Kostelka ČTK s tím, že místo konání mají ještě upřesnit ruští hostitelé. Na rozdíl od květnového summitu se ale páteční schůzky, kterou za unii pořádá Evropská komise, žádní představitelé českého předsednictví EU nezúčastní.

Mluvčí komise dnes uvedli, že na bilaterálním jednání mezi eurokomisařkou Ferrerovou-Waldnerovou a jejím ruským protějškem, šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem padne i otázka Gruzie. Tam vtrhly ruské síly loni v srpnu po ofenzivě gruzínských jednotek do separatistické Jižní Osetie. Budeme v této otázce upřímní a otevření, přislíbila dnes mluvčí EK. Podle ní chtějí členové komise vznést během jednání též otázku lidských práv.

Právě rusko-gruzínský konflikt a porušování lidských práv v Rusku, včetně údajných politických vražd na objednávku, přispěly k ochlazení vztahů mezi EU a Ruskem. Evropská sedmadvacítka a Rusko kvůli gruzínské krizi na čas přerušily i jednání o strategickém partnerství. Vzájemným vztahům nepomohla ani nedávná energetická krize, kdy Moskva kvůli sporům s Kyjevem přestala dodávat přes Ukrajinu plyn do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek