EU k posilování ruské vojenské přítomnosti v Gruzii

05.02.2009
čtk

Evropská unie je vážně znepokojena plány Ruské federace na posílení své vojenské přítomnosti v gruzínských regionech Abcházie a Jižní Osetie bez svolení vlády Gruzie. Mimo jiné se to týká ruských plánů na vybudování námořních zařízení na pobřeží Abcházie. Uvádí se to v dnešním prohlášení českého předsednictví EU.

Evropská unie by realizaci takových plánů považovala za vážné porušení principů suverenity a územní celistvosti Gruzie, jimž je Evropská unie zcela oddána. Jakékoli vojenské posilování v Abcházii a Jižní Osetii by bylo v rozporu s duchem dohody o příměří ze srpna a září 2008 a podkopávalo by stabilitu a bezpečnost v regionu další eskalací napětí.

EU očekává, že Rusko bude jednat odpovědně a bude i nadále plnit všechny své závazky. Unie také Rusko vyzývá, aby využilo všechna relevantní mezinárodní fóra, zvláště jednání v Ženevě, k jednání o bezpečnostních otázkách, uvádí se v prohlášení EU.

Agentura ITAR-TASS koncem ledna s odvoláním na ruského vojenského činitele oznámila, že Rusko začne ještě letos budovat v gruzínském proruském separatistickém regionu Abcházie vojenskou základnu. Bylo přijato základní rozhodnutí vybudovat černomořskou námořní základnu v přístavu Očamčira. Se stavebními pracemi začneme letos. Všechny práce budou trvat více než rok, cituje ITAR-TASS nejmenovaného činitele, který vysvětlil, že základna by měla chránit Abcházii před útoky Gruzie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek