RE: Nekastrujte sexuální devianty!

05.02.2009
čtk

Výbor Rady Evropy proti mučení (CPT) vyzval české úřady, aby okamžitě upustily od chirurgické kastrace sexuálních delikventů. Podobné zacházení s lidmi je ponižující, uvedla zpráva, kterou dnes podle agentury AFP zveřejnil výbor ve štrasburském sídle Rady Evropy (RE).

Výbor vypracoval zprávu na základě návštěvy ve dvou psychiatrických nemocnicích a dvou věznicích v Česku, kterou zástupci RE podnikli v březnu 2008. Výbor je údajně znepokojen podmínkami, za jakých se v ČR uskutečňují kastrace, které jsou podle odborníků RE nezvratné, mají psychologické dopady a přitom nezaručený výsledek.

Česká vláda ve své odpovědi na kritiku RE, se kterou byla Praha seznámena krátce po loňské návštěvě členů CPT v ČR, podle AFP zdůraznila, že pacienti jsou vždy chirurgicky kastrováni až poté, co s tím vyjádřili písemný souhlas a co to navrhl sexuolog.

CPT však pochybuje, že lidé jsou při své volbě skutečně svobodní a dobře informovaní. Pacienti či vězni spíše na tuto jedinou možnost vyhnout se doživotnímu zadržování přistupují, než že by s ní souhlasili, uvedli autoři zprávy.

Od roku 2000 asi 300 českých pacientů prodělalo chemickou kastraci a padesátka chirurgickou kastraci, vyplývá ze statistik české vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek