Senát bude diskutovat o silnější pozici měst v EU

05.02.2009
čtk

Čerpání peněz ze strukturálních fondů pro rozvoj evropských měst bude hlavním předmětem konference, jež se uskuteční v pátek v Senátu. Jeden z iniciátorů konference, poslanec Evropského parlamentu a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák, chce na konferenci zahájit diskusi o silnější pozici měst vůči národním vládám i evropským institucím.

Příspěvky na konferenci kromě poslanců Evropského parlamentu a zástupců krajských samospráv přednesou také eurokomisařka Danuta Hübnerová, ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Města, která stejně jako kraje a státní orgány disponují vlastním rozpočtem tvořeným daněmi, musejí získat ve strukturální pomoci vyšší odpovědnost za programování a distribuci evropských fondů, uvedl Vlasák.

Překážkou v získávání peněz z Bruselu je ale podle šéfa svazu měst a obcí složitý systém čerpání dotací. Týká se to prý zejména takzvaných měkkých projektů, jako je například modernizace veřejných služeb zaměstnanosti nebo rozvoj dalšího profesního vzdělávání. Pro města a zejména pak menší obce tak není jednoduché se v labyrintu strukturálních fondů orientovat. Podmínky čerpání evropských fondů pro města je třeba zjednodušit, uvedl Vlasák.

Přitom připomněl, že v době ekonomické krize získaly evropské fondy pro města ještě větší význam než dříve. V období hospodářské recese poklesnou daňové příjmy našich měst, a bude tak méně prostředků na rozvojové projekty, poznamenal Vlasák.

Pro rozpočtové období let 2007 až 2013 je pro Českou republiku v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek