Trojka EU-Ukrajina probere energetiku

05.02.2009
čtk

Ministerská trojka EU-Ukrajina pod vedením šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga projedná kromě energetiky a tranzitu ruského plynu přibližování Kyjeva k Evropské unii.

Pražského jednání se kromě Schwarzenberga zúčastní evropská komisařka pro zahraničí vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a Helga Schmidtová, ředitelka politické divize Rady EU. Ukrajinskou delegaci zastupuje ministr zahraničních věcí Volodymyr Ohryzko. Přijede také švédský ministr zahraničí Carl Bild.

Ukrajina loni v září dostala od EU příslib nové asociační dohody. Již započatá jednání zahrnují otázky volného obchodu, diskusi o případném zrušení víz i řadu dalších otázek. Ve světle lednové plynové krize bude důležitá i otázka věrohodnosti Ukrajiny jako tranzitní země pro ruský zemní plyn.

Podle studie financované EU potřebuje ukrajinská plynová síť opravit a zmodernizovat. Odhady nákladů se pohybují kolem 2,5 miliardy euro. Evropská komise bude 23. března v Bruselu spolupořádat spolu s ukrajinskou vládou mezinárodní investorskou konferenci.

České předsednictví podporuje těsnější vztahy EU a Ukrajiny a chce zemi zapojit do projektu Východního partnerství. Kromě Kyjeva hodlá Česká republika přizvat ke členství Moldavsko, Bělorusko, Gruzii, Arménii a Ázerbájdžán. První summit by se měl uskutečnit v květnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek