V Mnichově se bude diskutovat o bezpečnosti ve světě

05.02.2009
čtk

Pětačtyřicátý ročník Mnichovské bezpečnostní konference se odehraje od pátku do neděle v bavorské metropoli. Nejočekávanějším hostem světově největšího neformálního setkání politiků, diplomatů a expertů na mezinárodní a bezpečnostní otázky je nový americký viceprezident Joseph Biden. Do Mnichova však přijedou také například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová a hned tři představitelé české vlády.

V sobotu, která je tradičně hlavním dnem konference, se budou řečníci a diskutující věnovat evropské bezpečnosti, budoucí úloze NATO, vztahu k Rusku, energetické bezpečnosti i situaci na Blízkém východě.

O novém důrazu USA na transatlantické vztahy, vztahy s Ruskem nebo o názorech americké administrativy na další rozšiřování NATO se má v sobotu v hotelu Bayerischer Hof rozhovořit nový americký viceprezident Joseph Biden. Druhý muž USA by mohl podle některých pozorovatelů mimo jiné konkrétněji poodhalit, jaké představy má vláda prezidenta Baracka Obamy o budoucnosti evropské části amerického protiraketového deštníku, jehož součástí se má stát radarová základna v České republice a raketová sila v Polsku.

Přímo v Mnichově by měli mimo jiné i Bidenovi naslouchat i český vicepremiér Alexandr Vondra, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a ministryně obrany Vlasta Parkanová i polský premiér Donald Tusk. V poslední době se objevují spekulace, že výstavba protiraketového systému pro Obamovu administrativu není prioritou a víc jí záleží na zlepšení vztahů s Ruskem. To má v Mnichově zastupovat vicepremiér Sergej Ivanov. Nejmenovaný zdroj Bílého domu v rozhovoru pro agenturu Reuters zároveň odmítl spekulace, že se Biden v Mnichově chystá oznámit přehodnocení projektu výstavby protiraketového systému v Polsku a ČR.

Konference odstartuje už v pátek odpoledne diskusí na téma kontroly zbrojení a budoucnosti jaderných zbraní. Fórum otevřou německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Očekávají se také příspěvky ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje a zástupce Íránu. V čele íránské delegace by měl být vlivný předseda íránského parlamentu Alí Larídžání.

V neděli se uskuteční závěrečná debata konference k budoucímu vývoji v Afghánistánu. Vrcholem závěrečného dne by mělo být vystoupení afghánského prezidenta Hamída Karzáího, jenž hodlá prohovořit o bezpečnostně-politické situaci své země.

Organizátoři konference registrují přes 300 přihlášených účastníků, mezi nimiž je více než desítka hlav států a šéfů vlád a přibližně padesátka ministrů. Součástí americké delegace je také Obamův poradce pro otázky národní bezpečnosti James Jones nebo zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro Pákistán a Afghánistán Richard Holbrooke. Přijet by měli rovněž vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer.

Proti konferenci hodlá v sobotu v Mnichově demonstrovat zhruba 5000 lidí. Akční spolek proti mnichovské konferenci odmítá tvrzení jejího nového ředitele Wolfganga Ischingera, že účastníkům akce jde o hledání možností, jak předcházet válkám. Spíš jde o otázky, jak má NATO své války vést, tvrdí spoluiniciátor demonstrace Claus Schreer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek