„Barcelonská kritéria“ se měnit nebudou

06.02.2009
čtk

Cíle stanovující potřebnou kapacitu školek a jeslí, které si dala Evropská unie před sedmi lety, se měnit nebudou. Přestože Česko nad nim chtělo otevřít diskusi, ministři EU pro rodinu se včera v Praze shodli na tom, že k tomu mezi členskými státy není vůle. Ministr Petr Nečas (ODS), který jako zástupce předsednické země jednání vedl, novinářům nicméně řekl, že většina zemí včetně Česka kritéria neplní a plnit zřejmě ani nebude. Sankce jim ale za to nehrozí.

Nečas zdůraznil, že se z cílů nesmí stát domácí úkol, který by země musely plnit. Ve svém projevu k ministrům řekl, že by se měly rodičům nabídnout také jiné formy hlídání dětí než jen jesle. S tím prý souhlasila například zástupkyně Francie, v níž existuje řetězec menších zařízení péče o děti pro nanejvýš čtyři děti.

EU si v roce 2002 ohledně poskytování péče o dítě stanovila, že do roku 2010 by měly členské státy mít k dispozici nějaký typ zařízení pro 33 procent dětí do tří let a pro 90 procent dětí mezi třemi lety až po věk nástupu do základní školy. Česko nyní poukazovalo na to, že tyto cíle EU schválila ještě před vstupem nových členských zemí.

Podle eurokomisaře Vladimíra Špidly se na zasedání ministrů naprostá většina zemí shodla na tom, že nemá cenu otevírat tato takzvaná barcelonská kritéria. Naopak dokonce padl jeden návrh je ještě navýšit. ČTK potom Špidla řekl, že v kritériích se nemluví o jeslích, jak je znají Češi z dřívějška. V cílech jde o možnost nabídnout jakoukoli kvalitní formu péče o děti. Pokud tak stát neučiní, znemožňuje tím vlastně ženám svobodně se rozhodnout mezi péčí o dítě a kariérou, míní eurokomisař.

Ve srovnání se zeměmi EU podle Špidly Česko dává na rodinnou politiku málo peněz, je na desáté příčce odspodu. Navíc z této sumy peněz jde prý pouze zhruba 12 procent na zajištění služeb péče o děti. Třeba v Dánsku jde na jesle, školky a pečovatelky 40 procent prostředků.

Strana evropských socialistů (PES) se už před jednáním ostře ohradila proti snaze Česka otevřít diskusi o barcelonských cílech. Podle nich mělo české předsednictví naopak usilovat o to, aby se kritéria naplnila. To, že se kritéria měnit nebudou, považují socialisté za porážku konzervativního českého předsednictví. Napsali to v dnešním vyjádření médiím.

Mluvčí evropských socialistů Julian Scola ČTK sdělil, že španělská, maďarská a slovinská ministerská delegace se prý ještě před jednáním dohodla, že se postaví proti každému pokusu českého předsednictví relativizovat barcelonské cíle.

Nečas na otázku ČTK odpověděl, že podle něj názory těchto tří zemí nevybočovaly z koridoru pluralitních názorů. Každý uplatňoval svůj pohled, své akcenty, na to, zda plnit ty takzvané barcelonské cíle, nebo je neplnit, nebo dokonce otevřeně říkat, že v některých aspektech je ani plnit nehodlá, řekl ministr.

Kvůli neplnění kritérií sice nehrozí sankce, Evropská komise ale pravidelně sleduje, jak jsou na tom s plněním jednotlivé členské země a srovnává to v hodnotící zprávě. Z té poslední, kterou komise zveřejnila loni na podzim, vyplynulo, že Česká republika je zemí s nejnižším podílem dětí do tří let v zařízeních typu jeslí nebo u opatrovníků. Zatímco v Dánsku do zařízení typu jeslí chodí více než 70 procent malých dětí, v Česku je to jen kolem tří procent. Na Slovensku je to něco přes pět procent, což je páté nejnižší číslo v Evropské unii.

Nečas věří, že se v ČR podaří rozšířit nabídku služeb péče o děti díky vládnímu prorodinnému balíčku. Ten stanoví podmínky pro vznik firemních školek, vzájemné rodičovské výpomoci a částečné úvazky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek