ČR nebude arbitr ve sporu Slovinska a Chorvatska

06.02.2009
čtk

Slovinsko nebude od členských států Evropské unie vyžadovat zprostředkovatelskou roli v hraničním sporu s Chorvatskem. Po setkání s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem to řekl šéf slovinské diplomacie Samuel Žbogar.

Hraniční spor podle Schwarzenberga nyní nevyžaduje zásah Česka jako předsednické země Evropské unie. Je to bilaterální problém, zdůraznil český ministr. Česká republika podpoří řešení, které navrhne Evropská komise.

Slovinský ministr odmítl spekulace, že by se případným prostředníkem mezi Lublaní a Záhřebem mohl stát francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Slovinský premiér Borut Pahor totiž brzy navštíví Paříž. Slovinsko nyní nebude hledat zprostředkovatele mezi členskými státy, uvedl Žbogar.

Slovinsko, které je členem Evropské unie, loni v prosinci vetovalo uzavření deseti kapitol v přístupových rozhovorech EU s Chorvatskem. Schwarzenberg doufá, že se spor brzy uhladí a Chorvatsko bude moci otevřít další přístupové kapitoly.

Podle šéfa české diplomacie by bylo žádoucí, kdyby Záhřeb přístupové rozhovory zakončil koncem tohoto roku, tedy v době švédského předsednictví v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek