KSČM prosadila do druhého čtení referendum o Lisabonu

06.02.2009
čtk

Komunistům se podařilo prosadit do druhého čtení návrh o referendu k Lisabonské smlouvě. Normou se nyní začne zabývat ústavně-právní výbor. Poslanci budou v projednávání Lisabonské smlouvy pokračovat 17. února.

K zamítnutí návrhu KSČM bylo potřeba 86 hlasů. Proti projednávání se ale postavilo pouze 77 poslanců. S jednáním o referendu souhlasili i tři poslanci vládní ODS Vlastimil Tlustý, Alena Páralová a Aleš Rádl. Podpořili ho i nezařazení zákonodárci zvolení za ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel či poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Podle komunistů Lisabonská smlouva zásadně mění podmínky členství ČR v Evropské unii, o kterém lidé rozhodli v referendu v roce 2003. Lidé si budou myslet, že jim byla smlouva vnucena, řekl před hlasováním předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zpravodaj ODS Jiří Polanský doporučil návrh o referendu zamítnout. Jako důvod uvedl, že referendum není možné technicky včas vyhlásit. Vyžaduje totiž přijetí dalšího předpisu, který podmínky lidového hlasování upřesňuje a který není připraven. Podle Polanského navíc nelze srovnávat vstup do EU s přijímáním Lisabonské smlouvy.

Podle sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka je komunistický návrh zcela mimo realitu. Návrh nemá šanci získat ústavní většinu, míní Zaorálek. Podle něj je nutné konečně přijmout rozhodnutí o Lisabonské smlouvě, ne prodlužovat diskusi.

Český parlament je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Dokument schválilo už 25 zákonodárných sborů v unii. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, které by se letos mohlo opakovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek