Poslanci podpořili snazší přístup podnikatelů na trh v EU

06.02.2009
čtk

Poslanci v prvním čtení podpořili vládní návrh zákona o volném pohybu služeb, který usnadňuje přístup malých a středních firem k podnikání v zemích EU. Zákon zavádí do českého právního řádu směrnici o volném pohybu služeb. Evropský parlament ji schválil v listopadu 2006. Členské státy měly tři roky na její převedení do národního práva.

Zákon umožní podnikatelům dočasně poskytovat služby v jiných zemích EU na základě povolení mateřské země. Odpadá tak schválení cizích úřadů. Stejná práva získávají také zahraniční podnikatelé na českém trhu.

Zákon zavádí do českého správního řádu také tzv. tichý souhlas. Podle ministra průmyslu Martina Římana jde o revoluční věc. Pokud podnikatel zažádá o oprávnění k nějaké činnosti a úřad ve stanovené lhůtě nereaguje, má se za to, že oprávnění vzniklo. Je to silný bič na byrokracii, která bude nucena to rozhodnutí vydat, řekl ministr.

Evropská komise si od nové legislativy slibuje nastartování hospodářského růstu a vytvoření nových pracovních míst. Česká vláda v důvodové zprávě s odvoláním na analýzu Vysoké školy finanční a správní uvádí, že přijetí zákona se pozitivně promítne do růstu tržeb podnikatelů a tím i do vyšších daňových odvodů. Zákon by také měl přispět k růstu ekonomiky a tvorbě nových pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek