Nové vztahy Ameriky se světem

07.02.2009
čtk

Výroky z projevu amerického viceprezidenta Joea Bidena na mnichovské bezpečnostní konferenci:

Přijel jsem do Evropy jako zástupce nové vlády, vlády, která je rozhodnuta nastolit nový tón nejen ve Washingtonu, ale i ve vztazích Ameriky se světem.

Věříme, že mezinárodní aliance a organizace nesnižují sílu Ameriky. Věříme, že nám pomohou posunout vpřed naši kolektivní bezpečnost, ekonomické zájmy i naše hodnoty. Takže se budeme angažovat. Budeme naslouchat. Budeme se radit… Amerika potřebuje svět a věřím, že stejně tak svět potřebuje Ameriku.

Amerika se bude více snažit. To je dobrá zpráva, ale ta špatná zpráva je, že Amerika bude také více žádat od svých partnerů.

Jelikož Amerika bude opět klást důraz na diplomacii, rozvoj, demokracii a ochranu naší planety, budeme žádat od našich spojenců, aby znovu zvážili své vlastní postupy, včetně ochoty použít sílu, když všechny ostatní prostředky selhaly.

Budeme pokračovat ve vývoji protiraketové obrany jako protiváhy rostoucí íránské kapacitě za předpokladu, že tato technologie bude účinná a bude odpovídat vynaloženým nákladům. Budeme o tom hovořit s našimi spojenci v NATO i s Ruskem.

Nebudeme souhlasit s Ruskem ve všem. Například USA neuznají Abcházii a Jižní Osetii…. Ale i když se USA a Rusko neshodnou, mohou přesto spolupracovat v těch oblastech, kde jsou jejich zájmy společné, a těchto oblastí je mnoho.

Íránci jsou velký národ a perská civilizace je skvělá civilizace. Ale Írán jedná způsobem, který nenapomáhá míru v regionu ani prosperitě jeho národa; nejen jeho nelegální jaderný program je toho dokladem. Naše vláda přehodnotí politiku vůči Íránu a je jasné, že budeme ochotni k rozhovorům.

Budeme ochotni hovořit s Íránem a dáme mu jasně na výběr: buď budete pokračovat v nastoupeném kursu a vysloužíte si nátlak a izolaci, nebo opustíte váš ilegální jaderný program a přestanete podporovat terorismus, a bude to významně odměněno.

Budeme se snažit porazit extremisty, kteří prodlužují ten konflikt (izraelsko-palestinský, pozn. ČTK). A vycházejíce z pozitivních prvků arabské mírové iniciativy, předložené Saúdskou Arábií, se budeme snažit o budování míru mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy.

Žádná strategie pro Afghánistán, dle mého skromného názoru, nemůže být úspěšná bez Pákistánu.

V muslimském světě existuje malá – a věřím, že velmi malá – skupina teroristů, na něž nelze apelovat rozumem. Ty musíme porazit. Ale stovky milionů srdcí a myslí v muslimském světě sdílejí hodnoty, jež jsou nám drahé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek