Společnou obranu s Ruskem podporují i Merkelová a Sarkozy

07.02.2009
čtk

Německo je připraveno podpořit přísnější sankce proti Íránu v případě, že se nepodaří vyřešit spor kolem íránského jaderného programu diplomatickými prostředky. Na mnichovské bezpečnostní konferenci to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle jejích slov je v zájmu Evropy zapojit Rusko do evropské bezpečnostní architektury. Pro sblížení s Ruskem se po Merkelové vyslovil také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prohlásil, že dnešní Rusko nepředstavuje hrozbu pro NATO a EU.

Dnešní konflikty nemůže řešit žádný stát samostatně, jakkoli je velký, zdůraznila Merkelová. Podobně však nemůže řešit konflikty ani samotná Evropská unie. Ta by se však měla podle ní více angažovat v odzbrojovacím procesu.

Německá kancléřka v těchto souvislostech hovořila také o íránském bezpečnostním programu. Zabránit Íránu získat jadernou zbraň je povinnost. Chceme s Teheránem vyjednávat a také nová americká vláda je připravena vydat se touto cestou. Jestliže se ale nepodaří pokročit, podpoříme přísnější sankce, řekla Merkelová. Německo se spolu se stálými členy Rady bezpečnosti OSN podílí na vyjednávání o íránském jaderném programu.

Zpřísnění sankcí proti Íránu v případě, že nebude vstřícný k požadavkům světového společenství, razí i nová americká vláda. Na rozdíl od té předchozí ale nabízí Teheránu přímý dialog a v případě spolupráce také četné pobídky. Írán se odmítá vzdát obohacování uranu a normalizaci vztahů k USA podmiňuje změnou americké politiky vůči Íránu. Žádá stažení vojenských kontingentů a také omluvu za kroky minulých vlád.

V hlavním panelu, v němž se hovořilo hlavně o evropské bezpečnostní politice, Merkelová také podpořila zapojení Ruska do debat o budoucí podobě evropské bezpečnostní a obranné politiky.

Francouzský prezident Sarkozy vyslovil znepokojení nad tím, že je stále více nedůvěry mezi EU a Ruskem. Řekl, že některé evropské státy mají z Ruska strach. Nemyslím, že dnešní Rusko představuje hrozbu NATO a EU, dodal Sarkozy s argumentem, že Rusko má dost vnitřních problémů. Vyslovil se pro společný hospodářský prostor mezi Evropskou unií a Ruskem. Musíme obnovit vzájemnou důvěru, řekl Sarkozy na adresu Ruska.

Francouzský prezident zdůraznil, že evropská pospolitost je založena hlavně na sdílených hodnotách. Sdílení odpovědnosti a pomoc partnerovi, jenž se ocitne v ohrožení patří k principům, na jejichž základě funguje rodina, k níž Sarkozy přirovnal EU.

Polský premiér Donald Tusk v debatě prohlásil na adresu Moskvy, že loňským konfliktem s Gruzií a lednovým sporem kolem dodávek plynu do Evropy plyn otřásla důvěrou států NATO. Přesto je ale Rusko podle jeho slov pro NATO důležitým partnerem v obtížných bezpečnostních otázkách. Otevření vůči Rusku ale není možné bez plné důvěry, řekl polský premiér.

Podobně se k Rusku dopoledne vyjádřili také český vicepremiér Alexandr Vondra a generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Podle Vondry by mělo být Rusko přizváno ke spolupráci při plánování protiraketové obrany v Evropě. Scheffer zase vyzdvihl posílení partnerství mezi NATO a Moskvou.

Tusk, v jehož zemi mají být stejně jako v Česku rozmístěny prvky americké protiraketové obrany, uvedl, že se Varšava nadále hlásí k tomuto projektu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek