ČSSD: Ratifikujme Lisabonskou smlouvu

08.02.2009
čtk

Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval dnes Občanskou demokratickou stranu, aby přestala blokovat ratifikaci Lisabonské smlouvy, kterou se mají v budoucnu řídit vztahy v Evropské unii. Na tiskové konferenci po zasedání výboru to řekl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

EU stojí před největšími výzvami své historie – ekonomickými, sociálními a ekologickými. V této situaci jakákoliv zdržovací taktika ODS proti schválení Lisabonské smlouvy v České republice je útokem proti životním zájmům Evropské unie, uvádí rezoluce.

Sněmovna přerušila debatu o přijetí Lisabonské smlouvy ve středu. K dokumentu se vrátili poslanci tento týden po dvouměsíční přestávce. Další odklad prosadila ODS s komunisty a některými lidovci. Občanští demokraté chtějí vyjednat to, aby k převedení pravomocí do Bruselu nestačil souhlas vlády, ale byl potřeba i souhlas parlamentu. Komunisté zas požadují referendum. O brzké přijetí smlouvy usilují kromě ČSSD také vládní lidovci a zelení.

Český parlament je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Dokument schválilo už 25 zákonodárných sborů v unii. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, které by se letos mohlo opakovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek