Paroubek by chtěl mít osm europoslanců

08.02.2009
čtk

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek by byl spokojen, kdyby jeho strana získala v letošních volbách do Evropského parlamentu osm až 10 poslaneckých křesel. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po zasedání stranického ústředního výkonného výboru.

Za úspěch by prý považoval už zisk 30 procent hlasů voličů. Mimořádným úspěchem by pak podle lídra nejsilnější opoziční strany bylo, kdyby volební výsledek ČSSD odpovídal jejím nynějším volebním preferencím, které se pohybují kolem 35 až 40 procent.

Sociální demokraté získali v minulých volbách v Evropském parlamentu pouhá dvě poslanecká křesla. Obsadili je lídři kandidátky – někdejší mluvčí vlády Miloše Zemana Libor Rouček a bývalý odborový předák Richard Falbr. Takový neúspěch byl překvapením i pro politické pozorovatele.

Nyní vede sociální demokraty do volebního boje někdejší místopředseda Paroubkovy vlády pro ekonomiku a současný stranický ekonomický expert Jiří Havel. Na dalších dvou místech kandidátky jsou Rouček s Falbrem. Paroubek již dříve řekl, že se jako poslanci ve Štrasburku osvědčili.

Horkou volební kampaň zahájí ČSSD podle lídra kandidátky Havla prvním dnem sjezdu 14. února. Právě sjezd je ideální příležitostí zahájit razantně kampaň k volbám do Evropského parlamentu, uvedl Paroubek ve stranickém magazínu Trend.

Evropské volby, kterých se Česká republika účastní už podruhé, se budou konat letos v červnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek