Švýcaři pro volný pohyb osob ze všech zemí EU

08.02.2009
čtk

Téměř 60 procent Švýcarů se dnes v referendu vyslovilo pro pokračování a rozšíření smlouvy s Evropskou unií o volném pohybu osob. Smlouva umožňuje občanům 25 států unie, Islandu, Norska a Lichtenštejnska snadný přístup k práci, bydlení, studiu nebo turistice v alpské republice. Švýcaři zároveň rozhodovali o jejím rozšíření pro unijní nováčky Rumunsko a Bulharsko. České předsednictví EU výsledek uvítalo.

Podle oficiálních výsledků smlouvu podpořilo 59,6 procenta hlasujících. Server listu Neue Zürcher Zeitung označil tak jasný výsledek ve prospěch prodloužení smlouvy za překvapivý.

Předvolební průzkumy totiž ukazovaly na těsné hlasování. Právě přibrání Rumunů a Bulharů bylo vnímáno jako největší překážka pro schválení dokumentu. Nejsilnější švýcarská strana, populističtí lidovci, totiž varovala, že by se do země mohli za prací a za sociálními výhodami stěhovat právě obyvatelé těchto chudších zemí EU, což by prý mohlo zvýšit kriminalitu.

Dohoda o volném pohybu osob začala ve Švýcarsku platit v roce 2002. Naposledy se jí Švýcaři zabývali v září 2005, kdy v referendu odsouhlasili rozšíření smlouvy o deset nových členů EU. Tyto státy včetně ČR přistoupily k unii v květnu 2004.

Švýcarsko není členem EU, ale podílí se na mnoha jejích programech a aktivitách. Tato země je třetím největším obchodním partnerem unie, hned po USA a Číně. Žije zde a pracuje přibližně 800.000 občanů EU. Podle Reuters pochází každý třetí vydělaný švýcarský frank ze spolupráce s unií.

Švýcarská konfederace, která si zakládá na přímé demokracii, pořádá referenda několikrát do roka. Je běžné, že vláda předkládá občanům k rozhodnutí i závažné problémy ovlivňující chod země. Kromě celostátních referend se konají lidová hlasování i na úrovni kantonů či obcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek