Evropa na Mnichovské bezpečnostní konferenci

09.02.2009
Euroskop

Mnichov zaznamenal jedinečnou událost. Bezpečnostní konference, jednání Evropanů, Američanů a Rusů, se vůbec poprvé zúčastnil i předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Server EUobserver analyzoval jeho přítomnost jako možnou změnu ve vnímání bezpečnostní problematiky EU.

Jeho přítomnost na jednu stranu možná poněkud zapadla ve srovnání s „hvězdami celé konference – americkým viceprezidentem Josephem Bidenem, francouzským prezidentem Sarkozym, německou kancléřskou Merkelovou, generálním tajemníkem NATO Schefferem a představitelem českého předsednictví Unii Alexandrem Vondrou.

Na druhou stranu mnozí experti jeho vystoupení hodnotí jako posun v uvažování celé EU, jako snahu Komise probudit bezpečnostní otázky z několikaleté hibernace. Barroso ve svém vystoupení podtrhl nutnost multilateralismu – „jediné cesty jak čelit současným bezpečnostním hrozbám od finanční krize k terorismu, od energetické nezávislosti ke změnám klimatu.

Barroso rovněž vyzval Spojené státy, aby „vyklidily prostor pro ostatní v návaznosti na projev viceprezidenta Bidena, který apeloval na Evropany ve věci „restartování vztahů s Ruskem a narovnání vzájemných vztahů.

USA žádají Evropu o pomoc

Biden rovněž zdůraznil, že nová americká administrativa očekává od svých evropských partnerů větší angažovanost, zejména v Afgánistánu, kde prezident Obama plánuje posílení jednotek a očekává totéž od Evropanů.

Obamův viceprezident současně řekl, že USA „budou pokračovat ve vývoji protiraketového systému a slíbil, že tak učiní „v rámci konzultací s NATO a Ruskem.

Opatrný Sarkozy

Na Mnichovské konferenci Sarkozy nevyhlásil jednoznačné rozhodnutí vrátit se do vojenských struktur NATO, nýbrž zvolil opatrnější linii. Francouzský návrat se očekává na dubnovém summitu Aliance, který bude hostit právě Francie.

Sarkozy překvapil zdrženlivým postojem, když komentoval vztah své země k NATO slovy „Francie by měla zlepšit své vztahy s Aliancí a být mu nezávislým spojencem, svobodným partnerem USA. Spojenectví s USA a s Evropou nezpochybňuje nezávislost mé země, naopak jí to posiluje. Toto se chystám vysvětlit francouzskému lidu.

Viceprezident Biden potvrdil, že Spojené státy francouzský zájem znovu se začlenit do vojenských struktur plně podporují. USA souhlasily, že předají velení ve spojeneckém ústředí v Norfolku a v Lisabonu právě Francii, které se pomocí těchto velících postů znovu plně začlení do NATO.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek