Švýcaři prodloužili smlouvu s EU o volném pohybu osob

09.02.2009
čtk

Téměř 60 procent Švýcarů se včera v referendu vyslovilo pro pokračování a rozšíření smlouvy s Evropskou unií o volném pohybu osob. Smlouva usnadňuje občanům 25 států Unie, Islandu, Norska a Lichtenštejnska přístup k práci, bydlení, studiu nebo turistice v alpské republice. Švýcaři zároveň rozhodovali o jejím rozšíření pro unijní nováčky Rumunsko a Bulharsko. České předsednictví Unie výsledek uvítalo.

Podle oficiálních výsledků smlouvu podpořilo 59,6 procenta hlasujících. Server listu Neue Zürcher Zeitung označil tak jasný výsledek ve prospěch záměru za překvapivý. Předvolební průzkumy totiž ukazovaly na těsné hlasování. Právě přistoupení Rumunů a Bulharů bylo vnímáno jako největší překážka pro schválení dokumentu. Nejsilnější švýcarská strana, populističtí lidovci, totiž varovala, že by do země mohla za prací a za sociálními výhodami přijít řada obyvatel z chudších částí Unie, což by prý mohlo zvýšit kriminalitu.

Ministryně spravedlnosti Eveline Widmerová-Schlumpfová dnes upřesnila, že pro Rumunsko a Bulharsko bude dohoda platit nejdříve od dubna, nicméně celý proces postupného otevírání trhu bude rozložen do sedmi let. V praxi to znamená, že švýcarský pracovní trh musí být pro Rumuny a Bulhary zcela otevřen do roku 2016.

V případě Česka platí stejné omezení maximálně do roku 2013. Švýcarsko musí Unii každý rok formálně zdůvodňovat, proč trh cizincům z takzvaných nových zemí ještě neotevírá. Ti pak musejí žádat o pracovní povolení.

Dohoda o volném pohybu osob začala ve Švýcarsku platit v roce 2002. Naposledy se jí Švýcaři zabývali v září 2005, kdy v referendu odsouhlasili rozšíření smlouvy o deset nových členů Unie. Tyto státy včetně ČR přistoupily k EU v květnu 2004.

Švýcarsko není členem Unie, ale podílí se na mnoha jejích programech a aktivitách. Tato země je třetím největším obchodním partnerem unie, hned po USA a Číně. Žije zde a pracuje přibližně 800.000 občanů Unie. Podle Reuters pochází každý třetí vydělaný švýcarský frank ze spolupráce s EU.

Švýcarská konfederace, která si zakládá na přímé demokracii, pořádá referenda několikrát do roka. Je běžné, že vláda předkládá občanům k rozhodnutí i závažné problémy ovlivňující chod země. Kromě celostátních referend se konají lidová hlasování i na úrovni kantonů či obcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek